V Cerknem smo odprli enoto fizioterapije

V ponedeljek, 6. junija, je v prostorih Večnamenskega centra Cerkno (VCC) z delom pričela enota fizioterapije ZD Idrija. Gre za pomemben korak približevanja storitev uporabnikom (pacientom) zdravstvenih storitev Zdravstvenega doma (ZD) Idrija.

Preselitev enote fizioterapije je odgovor ZD Idrija na potrebe po tej storitvi v Cerknem, saj so doslej prebivalci Cerkljanske morali na fizioterapijo v ZD v Idriji, hkrati pa sodi tudi v okvir naših prizadevanj, da bi čakalne vrste na fizioterapevtsko obravnavo skrajšali, saj so se v pol leta te s 160 zvišale na okoli 300 dni, kar se sicer dogaja po vsej Sloveniji. Kot je ob simbolični predaji prostorov fizioterapije v Cerknem povedal direktor ZD Idrija mag. Tomaž Glažar, smo že lani jeseni zaposlili dodaten kader, letos pa pridobili še en program fizioterapije, kar bo posledično na daljši rok lahko prispevalo k skrajšanju čakalnih vrst.

Vrednost investicije je 90 tisoč EUR

Enota fizioterapije ZD Idrija v Cerknem deluje v prostorih VCC, ti so v lasti Občine Cerkno, ta pa jih je ZD predala v upravljanje. Da je izvajanje programa fizioterapije v Cerknem pomembna pridobitev tudi za prebivalce cerkljanske občine, je ob ogledu prostorov poudaril župan občine Gašper Uršič, saj se s tem, kot je izpostavil, posledično povečuje tudi obseg zdravstvenih storitev za občane Občine Cerkno.

Vrednost investicije, ki jo je v večji meri pokril proračun cerkljanske občine, je 90.000 EUR, največ sredstev je bilo namenjenih nakupu povsem nove opreme za izvedbo fizioterapevtskih storitev (npr.: laserski aparat, magnet, UZ aparat, oprema za razgibavanje kolenskega in ramenskega predela, sobno kolo, trakcijska miza za raztezanje vratne in ledvene hrbtenice, …). Nova, sodobna oprema omogoča enakovredno obravnavo pacientov tako v matični enoti v Idriji kot v Cerknem.

Ker je trenutna lokacija v prostorih VCC začasna, bomo po dokončanju prostorov ZP Cerkno v nekdanji upravni stavbi tovarne Eta opremo v celoti preselili na novo lokacijo. Takrat računamo, da bomo ob kadrovski okrepitvi in predhodnemu posluhu države za dodatni program uredili še eno enoto fizioterapije.

Fizioterapevtske storitve v Cerknem izvajamo vsak delovni dan, dvakrat tedensko popoldne, urnik in kontakti enote pa so na voljo na naši spletni strani.

Avtor fotografij: Bojan Tavčar