Po hudem neurju prejšnji teden Cerkljansko včeraj prizadel še vetrolom

Po hudem neurju pretekli teden je Cerkljansko včeraj zvečer prizadel še vetrolom, ki je podiral drevesa in odkrival strehe. Posredovale so vse razpoložljive gasilske ekipe, ki so zvečer zaradi varnosti gasilcev prekinile z intervencijami. Nadaljujejo jih od jutra dalje, ko so bile aktivirane vse ekipe prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Cerkno. Te ostajajo aktivnih tudi danes na najbolj prizadetih območjih: v Novakih, Šebreljah, Plužnjah ter na Želinu.

Državno cesto proti Želinu so interventno odprli že včeraj zvečer, za ves promet pa jo bodo predvidoma lahko odprli danes dopoldan. Gasilske ekipe so intervencijo sečnje in spravila poškodovanih dreves na poti v Novake včeraj prekinile, saj je bila prenevarna in so jo nadaljevale zjutraj. Cesta Novaki–Cerkno še ni prevozna, gasilci s pomočjo sekačev in gradbene mehanizacije cesto čistijo z obeh dostopnih mest – tako iz Novakov kot iz Cerknega. Zaprt ostaja odsek lokalne ceste Rajda–Mrovljev grič, obvoz je v obeh primerih možen preko Kopačnice in Podpleč. Cesta Straža–Otalež–Jazne je prevozna, vendar je na cesti še vedno veliko vejevja.

Brez elektrike so ostali v delu Novakov, Ravnah, Šebreljah ter na Cerkljanskem vrhu. Delavci Elektra Primorska se trudijo na terenu težave čim prej odpraviti.

Včeraj je bilo na terenu okrog 100 gasilcev, danes dopoldan pa 66, ki pomagajo s cestišč odstranjevati podrto drevje in prekrivati strehe objektov. Teh je na Cerkljanskem trenutno 27.

Če občani potrebujejo pomoč pri odkritih objektih ali zaprtih cestah zaradi podrtih dreves, naj to sporočijo na številko 112. Prisotni opozarjajo, naj se na najbolj prizadetih območjih občani ne gibljejo v gozdu ter ne uporabljajo gozdnih cest zaradi nevarnosti padanja podrtih dreves.

Prosimo za razumevanje in potrpežljivost, saj se vse razpoložljive enote trudijo stanje na terenu čim prej sanirati.