Bratje, zapojmo! Dobrodelni koncert za Franjo

V sodelovanju Občino Cerkno in Zavodom za turizem Cerkno pripravljamo dobrodelni koncert pevskih zborov v podporo Partizanski bolnici Franja. Koncert »Bratje, zapojmo!« bo

v soboto, 22. junija 2024 ob 15. uri na Glavnem trgu v Cerknem.

Franja je spomenik humanosti državnega in evropskega pomena, na katerega smo lahko upravičeno ponosni. Z obiskom koncerta nam boste pomagali pri obnovi spomenika in s tem ohranjanju njegovih sporočil.

Lepo vabljeni!

PROGRAM

Pozdravni nagovori:

 • Gašper Uršič, župan Občine Cerkno
 • Dr. Miha Kosmač, direktor Mestnega muzeja Idrija

Slavnostna govornica:

Dr. Nataša Pirc Musar, predsednica države


Sodelovali bodo:

 • Coro popolare della resistenza, Udine, Italija, vodi Roberto Frisano
 • Darko Nikolovski, Ljubljana
 • Marjetka Popovski s skupino, Izola
 • Moška vokalna skupina Zven, Cerkno, vodi Vanja Lampič
 • Partizanski pevski zbor, Ljubljana, vodi Jakob Barbo
 • Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, Trst, vodi Pia Cah
 • Ženska vokalna skupina Zimzelen, Nova Gorica
 • Ženski pevski zbor Cerklanke, Cerkno, vodi Vanja Lampič
 • Voditeljica: Tjaša Jurman

Ideja o dobrodelnem koncertu se je rodila kmalu po ujmah, ki so Cerkno in Partizansko bolnico Franja prizadele julija 2023. Namen dogodka, ki ga skupaj pripravljajo Občina Cerkno, Mestni muzej Idrija in Zavod za turizem Cerkno, je dvojen:

opozarjanje na pomen ohranjanja Partizanske bolnice Franja kot edinstvenega spomenika humanosti državnega in evropskega pomena ter zbiranje donatorskih sredstev za obnovo Partizanske bolnice Franja.

Živimo v svetu številnih konfliktov in vojnih spopadov, ki nas vsak dan znova opominjajo, kako dragocena vrednota je mir. Pred 80 leti je tudi na našem ozemlju divjala vojna. Slovenci so se skupaj z drugimi svobodoljubnimi narodi uprli okupatorjem in si priborili svobodo. Za ranjene in bolne tovariše so skrbeli v skritih bolnišnicah, ki so jih z veliko truda in iznajdljivosti zgradili v gozdovih in ob tem pogosto tvegali lastna življenja. Partizanska bolnica Franja je spomenik temu humanizmu. Gruča barak v soteski Pasice nosi izjemno simbolno sporočilo, ki govori o moči skupnosti, o solidarnosti in človečnosti, ki sta za vsako družbo ključnega pomena. Spomenik državnega in evropskega pomena, ki opozarja na pomen miru in strpnega sožitja med narodi ter na občečloveške vrednote, smo dolžni ohraniti.

Obnova Partizanske bolnice Franja, ki bo zapletena in dolgotrajna, bo terjala veliko truda, znanja in organizacije, pa tudi precejšnja finančna sredstva. Od julija 2023 ima Mestni muzej Idrija, upravljavec spomenika, odprt poseben podračun za zbiranje donatorskih sredstev, na katerem se je do 7. 5. 2024 zbralo 25.308 €. Zbrana sredstva bodo namenjena obnovi barak oziroma muzejski predstavitvi spomenika. Hvala vsem, ki ste že darovali. Prostovoljne prispevke bomo zbirali tudi na koncertu, za katerega smo si naslov izposodili od partizanske pesmarice, ki jo je avgusta 1944 izdala artilerija 9. korpusa. Partizanske in narodne pesmi so povezovale, tolažile in opogumljale ljudi različnih generacij, narodnosti, socialnih in poklicnih skupin, ki so se združili v skupnem boju za svobodo.

Obisk koncerta lahko združite z ogledom Cerkljanskega muzeja. Poleg stalnih razstav Cerkljanska skozi stoletja in Pust je kriv! Pripoved o Cerkljanskih laufarjih si boste lahko ogledali tudi razstavo Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope in čipkarsko razstavo Podobe in prispodobe, članic Klekljarskega društva Marjetica Cerkno.

Cerkljanski gostinci in ponudniki bodo poskrbeli, da ta dan v Cerknem ne boste lačni in žejni ter da si boste kakšno dobroto lahko tudi kupili in odnesli domov.