V Cerknem se 3. marca začne deseta, jubilejna edicija festivala Deuje babe

Festival Deuje babe od leta 2013 ob mednarodnem dnevu žensk organizira Mladinski center Cerkljanski mladinski alternativni klub (MC C.M.A.K.). Letošnji deseti festival bo s pomočjo umetniških del in dogodkov naslovil vrsto vprašanj, povezanih z nekdanjim in današnjim položajem žensk.

Festival bo v petek, 3. marca, ob 19.30 v Galeriji Stopnišče v Večnamenskem Centru Cerkno odprla razstava ilustratorke Maje Poljanc. Na ogled bo izbor del iz njene knjige Encyclopedia Mythologica Slovenica, prve ilustrirane enciklopedije slovenskih mitoloških bitij. Iz več kot sto ilustracij je avtorica za Deuje babe izbrala upodobitve rojenic, smrti, coprnic, vil, krivopete, krivde, divje jage in drugih mitoloških bitij.

V soboto, 4. marca, ob 19. uri bo Pr’ Gabrijelu v Cerknem sledila koncertna predstava v nastajanju Iz vode na kopno. V njej se avtorici in izvajalki Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič posvečata občutenju represije, prekarnosti in ujetosti v neoliberalne odnose, po drugi strani pa iskanju prostorov, v katerih se lahko izoblikujejo drugačni, pristnejši odnosi. Gre za nadaljevanje predstave Pod vodo (2017), ob kateri sta umetnici izdali odličen glasbeni album. Glasbeno-gledališkemu dogodku v nastajanju bo sledil pogovor.

V soboto, 4. marca, bo ob 21. uri Pr’ Gabrijelu sledil koncert raperke Fraw Blanka, kirapa o »stranskih učinkih« patriarhata: normah, ki ženskam zapovedujejo prijaznost in nenapadalnost. Fraw Blanka v svojih neposrednih nastopih besni nad nepravičnostjo in lažmi, rekoč: »Ne ga fejkat’!« Odru se ji bosta pridružila sodelavca, raperja Sajskoslav in Gotti.

Festival se bo zaključil na mednarodni dan žensk. V sredo, 8. marca, ob 19. uri bo v Filmskem gledališču Idrija projekcija filma režiserke Laure Poitras Vsa ta lepota in prelivanje krvi o znameniti ameriški fotografinji Nan Goldin, ki od zgodnjih sedemdesetih let 20. stoletja dokumentira intimno življenje prijateljev in umetnikov, vključno z lastnim, ter se tako poklanja ljudem in subkulturam, ki jih družba vse prepogosto stigmatizira. Film govori tudi o aktivističnem delovanju Nan Goldin.

Vsi dogodki razen filmske projekcije v Idriji so brezplačni.

Vabljene_i na 10. festival Deuje babe!

Organizacijska ekipa Deujih bab

Vir fotografije: https://deujebabe.wordpress.com/