Mobilna enota programa DORA konec oktobra ponovno v Idriji

Konec oktobra se bo v Idriji začel peti krog slikanja žensk z mamografijo v mobilni enoti programa DORA. Mobilna enota DORA bo od srede, 25. oktobra do sredine januarja 2024 stala pred Zdravstvenim domom (ZD) Idrija, k slikanju pa bodo povabljene ženske med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno.

V Idriji bo to že peti krog slikanja – udeležba povabljenih je iz kroga v krog višja

Prvič je mobilna enota pred ZD Idrija stala leta 2015, drugič novembra 2017, tretjič decembra 2019 in zadnjič (četrtič) oktobra 2021. Pred dvema letoma, ko je bila mobilna enota programa DORA v Idriji zadnjič, je bilo na slikanje povabljenih 1.692 žensk. Na slikanje jih je tedaj prišlo 87 %, kar je najboljša udeležba in je presegla celo zadnjo udeležbo pred štirimi leti, leta 2019. Takrat je bila udeležba žensk 85-odstotna. Med vsemi slikanimi so zaradi odkritih sprememb na mamografskih slikah 51 žensk povabili na dodatne preiskave in med njimi so pri 11 ženskah odkrili raka dojk. V zadnjem krogu (leta 2021) pa so na dodatne obravnave na Onkološki inštitut Ljubljana povabili 37 žensk, raka dojk so odkrili pri manj kot 10 ženskah.

Mobilna enota bo stala na isti lokaciji kot pretekla leta

Mobilna enota programa DORA bo tako kot doslej stala na parkirišču ob ZD Idrija. Mamografije bodo opravljali posebej za program DORA izobraženi in usposobljeni radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana – vsak delovni dan, od ponedeljka do petka, med 8. in 14. uro. Mobilna enota DORA bo v Idriji do januarja 2024, povabili bodo okoli 1.700 žensk.

Cilj DORE je zgodnje odkrivanje raka dojk

Dolgoročni cilj programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA je do tretjine manj smrti žensk med 50. in 69. letom zaradi raka dojk. Raka dojk v programu DORA odkrivajo z mamografijo, ki je edina metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v starostni skupini od 50 do 69 let, s katero lahko odkrijejo raka dojk še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu DORA je zmanjševanje umrljivosti žensk zaradi raka dojk v Sloveniji za 25 do 30 odstotkov.

V programu DORA so z dosedanjo udeležbo žensk na mamografiji v Idriji zelo zadovoljni in želijo pohvaliti ozaveščenost žensk ter promocijo zdravja, ki jo izvajajo lokalni zdravstveni sodelavci. Tudi tokrat vabijo vse ženske, da se na povabilo programa DORA odzovejo in se udeležijo mamografije, s katero v programu DORA odkrivajo majhne rake dojk, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno.

Za mamografijo v programu DORA napotnica ni potrebna

Ženske mamografijo v programu DORA opravijo brez napotnice in doplačil, potrebujejo le kartico zdravstvenega zavarovanja z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem v Republiki Sloveniji.   Sodelavci programa DORA ženske spodbujajo, da se ženske odzovejo na pisno vabilo, ki ga bodo prejele iz programa DORA. Na vabilu bodo navedeni datum in ura pregleda ter lokacija mobilne enote.