Uspešno izveden koncert v Podporo partizanski bolnici Franja

Občina Cerkno, Mestni muzej Idrija in Zavod za turizem Cerkno so v soboto, 22. 6. 2024,  izvedli koncert v podporo Partizanski bolnici Franja z naslovom Bratje, zapojmo. Okoli 1200 obiskovalcev in skoraj 200 nastopajočih se je v vročem popoldnevu zbralo na Glavnem trgu v Cerknem.

Na koncertu so sodelovali: Društvo godbenikov CerknoCoro Popolare della ResistenzaMarjetka Popovski,  Moška vokalna skupina Zven, Partizanski pevski zborTržaški Partizanski Pevski Zbor Pinko TomažičŽePZ “Cerklanke”Ženska vokalna skupina Zimzelen NG. Domače pevce je na harmoniki iz Franje spremljal Pavel Magajne. Zbralo se je tudi večje število praporščakov, ki jim je poveljeval Darko Svetičič ter pripadniki Prvega  spominskega dolenjskega partizanskega bataljona.

Zbrane sta nagovorila župan Občine Cerkno Gašper Uršič in direktor Mestnega muzeja Idrija dr. Miha Kosmač. Slavnostna govornica Predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar je v svojem nagovoru izpostavila, “da je bolnica Franja eno od identitetnih sider slovenstva. Je sidro vseh nas. Sidro, ki ga ne more in ne sme izruvati niti velika sila narave.

Nesebičnega poslanstva vseh, ki so delovali v partizanski bolnici Franja, se moramo večno spominjati. Zdravniki, medicinske sestre in drugi so pomoč zagotavljali ranjenim, šibkim, vsem pomoči potrebnim – ne glede na narodnost, jezik, veroizpoved ali svetovni nazor. Franja je simbol povezovanja, sodelovanja, solidarnosti in človečnosti. Zato mora stati in obstati na svojem prvobitnem mestu.

Koncert je povezovala  Tjaša Jurman, ki je sporočilo z vrednotami  Franje prepletla med partizanske pesmi. Pri organizaciji, promociji in izvedbi dogodka so poleg zaposlenih sodelovali številni prostovoljci in organizacije: Jazz Cerkno, gasilci iz vseh društev Gasilska zveza Cerkno, taborniki Rod aragonitnih ježkov Cerkno , veteranske in domoljubne organizacije (ZB Idrija-Cerkno,  Zveza združenj borcev za vrednote NOB SlovenijeOZVVS Idrija-Cerkno, Društvo veteranov Sever Severne Primorske, Območno združenje slovenskih častnikov Idrija – Cerkno), Osnovna šola Cerkno, ICRA  d. o. o. ter cerkljanski gostinci in ponudniki.

Skupaj smo zbrali 10.000,85 €. Hvala vsem!

Vir: MMI