Opozorilo pred močnimi neurji

Po neurju, ki je naše kraje zajelo včeraj in spet danes zjutraj, skozi ves dan (torek, 25. julij) velja oranžno opozorilo, ki ga je izdala Agencija RS za okolje (ARSO), zato opozarjamo k čim večji previdnosti.

Priporočamo, da sproti spremljate opozorila in radarsko sliko ter omejite dejavnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najbolj burno. Ob napovedanem neurju z močnim vetrom in točo ne načrtujte oziroma ne izvajajte dejavnosti na prostem. Priporočamo, da se izogibate zunanjih površin, vodnih virov, visokih zgradb, dreves, kovinskih predmetov. Ne uporabljajte stacionarnih telefonov ali drugih električnih naprav.
Ostanite v zaprtih prostorih. Zaprite okna, vrata in naoknice ter spustite rolete in žaluzije. Priporočljivo je izklopiti električne naprave.

Ob napovedanem neurju umaknite premično premoženje iz prostorov, ki jih lahko zalije voda. Zavarujte ali umaknite predmete, ki jih lahko odnese veter, poplavi voda ali poškoduje toča. Med točo ne poskušajte zavarovati oziroma umikati vozil ali zaščititi pridelkov na vrtu, saj vas toča lahko poškoduje.

Če živite v bližini vodotokov, spremljate spreminjanje njihove vodnatosti in bodite pripravljeni, če pride do poplave. Na zemeljskim plazovom izpostavljenih območjih bodite pozorni na plazenje terena. Geološki zavod Slovenije namreč obvešča, da bo v noči na sredo (26. julij) zaradi napovedanih povečanih padavin in velike namočenosti tal povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov.

Spremljajte aktualno vremensko napoved in radarsko sliko padavin:
https://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/text/
https://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/observ/radar/

Če potrebujete pomoč, je na voljo klicna številka 112.