Ob letošnjem kulturnem prazniku slavnostno obeležili 50-letnico izgradnje OŠ Cerkno

V petek, 3. februarja, smo na naši šoli ob prihajajočem slovenskem kulturnem prazniku obeležili 50-letnico izgradnje Osnovne šole Cerkno, nekoč imenovane Osnovna šola spomenik NOB. Ideja za izgradnjo nove šole je vzniknila 27. januarja leta 1969, ko so se na Brcih ob 25-letnici spomina na 47 padlih zbrali preživeli tečajniki. Vse do danes se vsako leto spominjamo usodnega dne, 27. januarja leta 1944, ko so nekaj minut po osmi uri številni mladi fantje in dekleta izgubili svoja življenja ob napadu sovražnika. Med preživelimi se je oblikovala ideja, da bi Cerkljanom v zahvalo za nesebično medvojno pomoč zgradili novo šolo, ki bi na mlade generacije prenašala vrednote medvojnega časa – neizmerne medsebojne pomoči, željo po svobodi in miru, ljubezni do lastnega naroda in slovenskega jezika. Spomin na vse tisto, kar je bilo vzeto mnogim mladim generacijam, ki so živele v strahoti vojnih časov ter za svobodo in narod darovali svoja mlada življenja. In v zavesti, da bi se učenci še z večjim elanom učili ter se zavedali, da z učenjem sami sebi gradijo boljši jutri. Plod njihovih idej in uresničenih želja pa žanjemo tako učenci kot tudi učitelji še danes. Temeljni kamen za novo osnovno šolo je bil položen leta 1971, 17. septembra naslednje leto pa so prag nove šole že prestopili učenci predmetne stopnje.

O pomenu kulturnega praznika ter o pričetkih in pobudah izgradnje nove šole je na prireditvi v uvodnem nagovoru najprej spregovoril ravnatelj Mitja Dežela. V video projekcijah so spomine obujali Franci Ferjančič, Bojan Tušar in Ivan Černilogar, bili so prva generacija učencev, ki je na novi šoli zaključila takratno osemletko, v živo pa je spomine na svečano otvoritev nove šole obudila nekdanja učenka in danes priznana etnologinja, Ivana Leskovec. Na jubilejni prireditvi se nam je s strani ustanovitelja zavoda OŠ Cerkno pridružil tudi župan, Gašper Uršič.

Zasnovo za prireditev je skupaj s številnimi učenci sedmih in osmih razredov oblikovala učiteljica slovenščine Mojca Lipužič Moravec. Ob pomoči Cerkljanskega muzeja in njihovega bogatega fotografskega arhiva so nastale dokumentarne projekcije. Učenci sedmih in osmih razredov so namreč svoj glas ponudili nekdanjim učencem, ki so spomine o pomenu izgradnje nove šole pustili zapisane v šolskem glasilu Mlada rast. Pri oblikovanju projekcij in video zapisov pa so pomagali tudi člani ŠRTV pod mentorstvom Braneta Breliha.

Kulturni program prireditve sta popestrila učenca Glasbene šole Cerkno, Lana Tušar na violini, pod mentorstvom učiteljice Petre Jurić, in Rok Kacin na tubi, pod mentorstvom učitelja Primoža Petohleba, na klavirju ju je spremljala Teja Ličar Močnik. Prisluhnili smo tudi Mladinskemu pevskemu zboru Valovi, ki je pod mentorstvom učiteljice Vanje Lampič zapel dve pesmi: Čarobna roža domovine in O, Vrba. V zahvalo vsem sodelujočim je ob jubilejni prireditvi nastalo tudi priložnostno likovno delo, ki ga je pod mentorstvom učiteljice Ane Koren ustvarila devetošolka Lana Mavri.

Ob oblikovanju jubilejne prireditve je nastal tudi dokumentarni film, ki nas popelje v čas, ko so cerkljanski učenci osnovno šolo obiskovali še v prostorih muzeja in današnjega zidanega vrtca in tudi v čas gradnje ter izgradnje nove šole, ko so takratni učenci po besedah Francija Ferjančiča preskočili stoletje.

Povezava do video posnetka:

Povezava do audio posnetka / podkast:

https://filesender.arnes.si/?s=download&token=1a86dd47-cc7f-4918-bb06-8c93cf5381aa

Objava v okviru spletne strani OŠ Cerkno:

http://www.os-cerkno.si/2023/02/07/ob-letosnjem-kulturnem-prazniku-slavnostno-obelezili-50-letnico-izgradnje-os-cerkno/