a81cbbf8-1597-4bd7-ad8a-8399e51ae802

Zgodba Partizanske bolnice Franja med prejemniki evropske donacije

admin Novice

Mestni muzej Idrija je med prejemniki donacije v sklopu razpisa Sveta Evrope in Evropske komisije z naslovom Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine. Na razpisu so kandidirali z zgodbo Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope in se uvrstili med prejemnike donacije v višini 10.000 €.

V Mestnem muzeju Idrija se danes veselijo nagrade za projekt, prijavljen na razpis Zgodbe evropske dediščine v okviru iniciative Dnevi evropske dediščine. Avtorica projekta je Milojka Magajne, muzejska svetnica in vodja Cerkljanskega muzeja. Nagrajeni projekt se bo lahko pričel izvajati 15. julija, zaključiti pa ga bo potrebno do konca marca 2021. Prijavljeno zgodbo so povezali s pripravo razstave o Partizanski bolnici Franja, s katero želijo gostovati doma in v tujini. Sestavni del te razstave bo tudi interaktivna vizualizacija, za katero bodo porabili prejeta sredstva. Gre za izbor zgodb, fotografij ter video in avdio zapisov o delovanju bolnišnice, ki bodo obiskovalcem na voljo v sedmih jezikih. Razstava bo prvič gostovala spomladi 2021 v Krapini na Hrvaškem. Tako bodo nadaljevali že utečeno sodelovanje z Muzejem krapinskih neandertalcev, ki je prav tako kot Partizanska bolnica Frana nosilec znaka evropske dediščine.

Sodelovanje na razpisu je povezano s programom aktivnosti, ki so jih načrtovali v zvezi s Partizansko bolnico Franja kot nosilko znaka evropske dediščine. Komisija vsaka štiri leta preverja, če nosilci izpolnjujejo pogoje, da obdržijo znak, pri čemer je pomembno, na kakšen način javnosti predstavljajo svojo evropsko dimenzijo. Leto 2020 je ocenjevalno leto. Februarja so oddali poročilo za obdobje 2016–2020, obenem pa že pripravili program za obdobje 2020–2023. Z načrtovanimi aktivnostmi želijo širiti prepoznavnost Franje in njenih vrednot v evropskem prostoru in z njimi nagovarjati različne ciljne skupine, zlasti mlade.

V okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki bodo potekali od 26. 9. do 10 . 10. 2020, v Mestnem muzeju Idrija načrtujejo tudi Dan odprtih vrat z bogatim programom aktivnosti, ki se bo odvil 3. oktobra.

Zgodbo o Partizanski bolnici Franja si lahko preberete tukaj. Vse zgodbe pa najdete tukaj.

 

Več o razpisu Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine so skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. Vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope. V letu 2018, letu evropske kulturne dediščine, je bil v sklopu DEKD prvič objavljen razpis za Zgodbe evropske kulturne dediščine. Namen pobude je prepoznati in spodbuditi evropsko razsežnost prizadevanj na področju kulturne dediščine, ki ga izvajajo dediščinske skupnosti v Evropi.

Cilji pobude so:

  • motivirati ljudi k aktivnem odnosu do evropske kulturne dediščine in okrepiti občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru;
  • zbrati pričevanja / zgodbe, ki omogočajo vpogled v to, kako skupnosti razlagajo evropsko razsežnost lokalne dediščine;
  • prepoznati in promovirati skupnosti, ki skozi kulturno dediščino, ko jo spoznavajo, varujejo in ohranjajo, promovirajo evropske vrednote in, ki jim je osnovna vrednota sodelovanje;
  • nagraditi skupnosti za njihov trud;
  • motivirati in spodbuditi skupnosti, da sodelujejo pri Dnevih evropske kulturne dediščine.

Na razpisu lahko sodelujejo organizatorji, ki so v zadnjih treh letih pripravili vsaj en vsaj en DEKD dogodek, dobitniki nagrad European Heritage Award / Europa Nostra Award, nosilci znaka evropske dediščine.

 

Vir fotografije: Mestni muzej Idrija