novice_2018_logo_las_s_ciljem_eu

ZA VEČ LOKALNE ZELENJAVE – delavnica za pridelovalce lokalne zelenjave

admin Novice

SREDA, 20. marec, 9.00 – 13.00 (I. del)

SREDA, 27. marec, 9.00 – 13.00 (II. del)

Pokrita tržnica Idrija, Ulica sv. Barbare 8, Idrija

Vsebina:

  • Poudarek na ekološkem kmetovanju (pomen ekološko pridelane zelenjave, o osnovnem gnojenju, dognojevanju, uporabi zastirk,…..)
  • Pomen kolobarja v pridelavi, zahteve za posamezne kulture glede temperatur in oskrbe rastlin ter mešane posevke.
  • Obravnava kultur: solate, endivije, radiči, fižol za zrnje, stročji fižol, grah, kapusnice (zelje, cvetača, ohrovt, brokoli), blitva, čebula, česen, nadzemna kolerabica, rdeča mesečna redkvica, grmaste bučke, korenje, jedilne buče, paradižnik, rdeča pesa, paprika, feferoni, šparglji, krompir, koleraba, repa, zelena, peteršilj,…
  • Ekološka semena – dobavitelji, banka semen.
  • Varstvo zelenjadnic v ekološki pridelavi.
  • Priprava zelenjave za trg (tudi za javne zavode), shranjevanje in pogoji za skladiščenje.
  • Pomen uživanja različnih vrst zelenjave za naše dobro počutje.

Izvajalki: Jana Bolčič (svetovalka specialistka II – za zelenjadarstvo, KGZ Nova Gorica) in Anka Poženel (svetovalka specialistka II – za poljedelstvo, KGZ Nova Gorica).

Cilj skupne operacije LAS »DOBIMO SE NA TRŽNICI 2« je razvoj lokalne ponudbe na območju LAS s CILjem. V okviru operacije zainteresirane pridelovalce zelenjave vabimo na nadaljnje izobraževanje s ciljem spodbujanja večje pridelave lokalne zelenjave in s tem izboljšanja pogojev na področju samooskrbe. Kljub trendu rasti v zadnjih petih letih je stopnja samooskrbe z zelenjavo v Sloveniji še vedno nizka. Za stopnjo samooskrbe so značilna velika medletna nihanja, ki so odvisna predvsem od obsega pridelave. Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bila stopnja samooskrbe z zelenjavo v letu 2017 51,8%. Glede na odstotek samooskrbnosti, povečanim povpraševanjem potrošnikov kot tudi javnih zavodov po lokalni zelenjavi je na tem področju potreba kot tudi potencial za večjo pridelavo – zato si želimo še več lokalno pridelane zelenjave.

Za udeležbo na izobraževanju je potrebna predhodna prijava. Udeležba je za udeležence BREZPLAČNA. Prijave se sprejemajo na polona.kavcic@icra.si ali na telefonsko številko: 05 37 43 912.

Izobraževanje je del operacije DOBIMO SE NA TRŽNICI 2, ki je sofinancirana s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Partnerji in sofinancerji operacije so: LAS s CILjem, Občina Idrija, Občina Cerkno, Občina Logatec, LTO Laufar Cerkno in ICRA d.o.o. Idrija.