Vabljeni na Dan zdravja in Tek v Belo

admin Obvestila

Vabljeni v soboto, 18. maja 2019, ko bo na idrijskem Mestnem trgu potekala tradicionalna prireditev Dan zdravja, osrednja novost letošnje prireditve je Tek v Belo, ki ga pripravlja Mladinski center Idrija.

Pri izvedbi prireditve tudi letos sodelujemo s številnimi partnerji v lokalnem okolju

V projektu Dan zdravja, ki bo letos potekal že 13. leto zapored, vse od leta 2013 v razširjeni obliki sodelujemo s številnimi partnerji in organizacijami, društvi, ustanovami, s katerimi skupaj vsako leto na prizorišče dogodka privabimo veliko ljudi. Tudi letos so se povabilu k sodelovanju odzvali OŠ Cerkno, OŠ Spodnja Idrija, OŠ Idrija, Vrtec Idrija, Gimnazija Jurija Vege Idrija, Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija, Koncern Kolektor, Varstveno delovni center Idrija, KS mesto Idrija in Lekarna Ljubljana, ki letos beleži 70 letnico delovanja. Pestrost sodelujočih dokazuje, da se v Zdravstvenem domu Idrija trudimo vključevati v življenje in delo lokalne skupnosti na različne načine.

Tema letošnje prireditve je vezana na stres

Osrednja tema letošnjega projekta Dan zdravja je Krepimo zdravje – premagajmo stres. Besedo stres v vsakdanjem življenju pogosto uporabljamo, ko smo preobremenjeni in se soočamo s kopico različnih zahtev. Te so lahko povezane s službo, šolo, družino, odnosi, financami ali mnogimi drugimi situacijami. Pogosto ljudje potarnamo, da je celoten način današnjega življenja postal prežet s stresom, in da se stresu ne moremo izogniti. Da bi to vendarle preprečili, lahko marsikaj postorimo že sami – z načinom življenja.

Novost letošnje prireditve je Tek v Belo

Pri izvedbi Dneva zdravja bodo letos prvič sodelovali tudi v Mladinskem centru Idrija, saj bodo njihov tradicionalni Tek v Belo organizirali prav na Dan zdravja, s startom in ciljem na Mestnem trgu v Idrija. Trasa proge bo zato letos nekoliko spremenjena. Ker bo Tek v Belo združen z Dnevom zdravja, bo start teka na Mestnem trgu Idrija. Tekači bodo od tam prečkali stari Mestni trg in potem mimo vhoda v Antonijev rov tekli čez parkirišče nad garažno hišo in naprej po ustaljeni progi. Start in cilj teka bo na idrijskem Mestnem trgu, kjer bo organiziran tudi otroški tek, za izvedbo katerega pa skrbi Športno društvo Biba.

Na Mestnem trgu bo sicer živahno vse dopoldne

Osrednja prireditev Dan zdravja 2019, ki bo v soboto, 18. maja, potekala na pokritem prizorišču pod šotorom na Mestnem trgu v Idriji. Tako kot leta doslej, si boste lahko obiskovalci prireditve brezplačno izmerili krvni sladkor, holesterol, krvni tlak ter o rezultatih konzultirali z našimi zdravniki na licu mesta. Pripravili bomo pestre »improvizirane ambulante«.

Poskrbljeno bo tudi za najmlajše, saj bo Lekarna Ljubljana ob praznovanju svoje 70 letnice tudi letos pripravila otroške delavnice. Na Dnevu zdravja se bo moč ustaviti na kmečki tržnici lokalnih izdelkov in pridelkov, za katero bo poskrbela Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija.

Prireditev bomo obogatili s kulturno-športnim programom

Osrednjo prireditev bodo letos nekoliko prej – zaradi starta teka v Belo s kulturnim programom že pred 9. uro popestrili najmlajši iz Vrtca Idrija, učenci OŠ Idrija, Cerkno in Spodnja Idrija ter gimnazijci, ki bodo tudi letos imeli povezovalno nit. Ob 9.30 bo start otroškega teka, pol ure kasneje pa še start Teka v Belo, o katerem pa si več lahko preberete na www.tekvbelo.si.

V okviru projekta Dneva zdravja potekajo tudi predavanja po šolah

Tudi letos smo že pred osrednjo prireditvijo pripravili predavanja, tokrat na temo stresa, ki jih izvaja psihologinja Martina Lukan. Marca so ji tako v pripravah na maturo prisluhnili dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija, aprila so predavanja potekala na OŠ Cerkno, maja sledijo še Osnovna šola Idrija, Spodnja Idrija in Črni Vrh nad Idrijo. Prve dni maja pa bomo v prostorih ZD Idrija tradicionalno odprli razstavo del, ki jih bodo pripravili najmlajši.

Projekt Dan zdravja 2019 sofinancirata Republika Slovenija in EU iz Evropskega socialnega sklada.