Vir slike: http://www.bikenomad.com/si/main/ekohotelkoros

Vabilo na predstavitev primera dobre prakse na področju turistične ponudbe za kolesarje – EKO hotela KOROŠ iz Koroške

admin Novice

novice_2016_eko_hotel_koros_2

Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija vas v okviru študijskega krožka Zavrtimo pedala za zeleni turizem vabi na predstavitev primera dobre prakse EKO hotela KOROŠ na Koroškem. Predstavitev bo potekala v soboto, 29. oktobra, s pričetkom ob 16:30, v salonu Hotela Cerkno.

Družina Štrucl je pričela s kolesarskim turizmom leta 1995, ko so ustvarili prvi gorsko kolesarski hotel v Sloveniji. Leta 2008 pa se jim je s selitvijo na ekološko kmetijo življenje še enkrat popolnoma spremenilo. Povezanost z naravo je ostala del njihovega vsakdanjika. Zaradi izkušenj in načina življenja so se odločili, da na kmetiji razvijejo ekohotel in ponudbo za ciljno skupino gorskih kolesarjev. Tako je kmetija v Jamnici nad Prevaljami na Koroškem z leti in mnogo truda postala eden najbolj obiskanih mountain bike hotelov v Sloveniji. V lanskem letu so ustvarili 1789 nočitev. Njihovi gostje so kolesarji, ki prihajajo iz celega sveta (v lanskem letu iz 27 različnih držav). Ekološko poskušajo pristopati čim širše v okviru svoje dejavnosti. Na kmetiji so usmerjeni v ekološko pridelavo hrane, ki jo pridelujejo za svoje goste. Zavestno zaposlujejo in v svojo dejavnost vključujejo lokalno prebivalstvo ter ostale ponudnike. Ob njihovem uspešnem delovanju so se začeli razvijati tudi sosedje. Oskrbujejo se z energijo iz lastne hidroelektrarne in biomaso iz lesa koroških gozdov. Aktivno sodelujejo pri razvojnih projektih in tako prispevajo k sooblikovanju trajnostnega razvoja v lokalnem okolju in na področju razvoja gorskega kolesarstva v Sloveniji.

Razvoj ponudbe za kolesarje je glede na naravne danosti, vire, ki v okolju že obstajajo, prisotno znanje  in izkušnje priložnost tudi za naše okolje. Cerkljanska za zdaj med 14 slovenskimi območij izpolnjuje osnovne standarde kolesarske destinacije, vendar je na tem področju še veliko možnosti za nadgradnjo.

Predstavitev primera dobre prakse turističnega ponudnika iz Koroške bo izvedena v okviru študijskega krožka Zavrtimo pedala za zeleni turizem. S študijskim krožkom želimo opozoriti na razvoj produkta, ki lahko pomembno prispeva k razvoju trajnostnega turizma na našem območju.

Prijave se sprejemajo na tel. št.: 05 37 43 912 ali na elektronski naslov: izobrazevanje@icra.si.

novice_2016_eko_hotel_koros_3