novice-2022-vabilo-turizem-onkraj-turizma

Vabilo na dogodek – Turizem onkraj turizma: novi trendi v turizmu

admin Novice

Vabimo vas na zanimiv dogodek, na katerem bo tekla beseda o velikih trendih, ki se napovedujejo pri razvoju turizma v naslednjih letih in naj bi povsem spremenili pojmovanje turizma, kot ga poznamo danes. Za vsakega od teh trendov nam bodo predavatelji predstavili primere iz podobnih okolij, kot je naše, in podali konkretne primere, kaj lahko ponudniki in turistična destinacija naredimo brez večjih investicij, da bi se razvijali v skladu s prihajajočimi spremembami na področju turizma.

Kraj dogodka: Pri Golitu, Mestni trg, Idrija

Termin izvedbe: četrtek, 8. 12. 2022, z začetkom ob 17. uri

Vsebina:

  • Onkraj standardizacije: Avtentičnost, DNK destinacije in kultura kraja; Drejc Kokošar, ID20
  • Onkraj potovanj: Virtualna doživetja (pred, na, ob ali brez obiska) in »metaverse«; Matevž Straus, Arctur
  • Onkraj izletov: Nomadi, »workation« in stik z lokalno skupnostjo; Drejc Kokošar, ID20
  • Onkraj spominkov: NFT-ji, web3 in memorabilije; Rudi Medved, Locals From Zero / Tourism From Zero
  • Onkraj pospeševanja turizma: Podatki, merjenje učinka, usmerjanje tokov in turizem 0: Matevž Straus, Arctur

Izvajalci dogodka:

  • Drejc Kokošar je soustanovitelj zavoda ID20, turistični vodnik, mladinski in kulturni Pri svojem delu se primarno posveča podeželskim in perifernim skupnostim z bogato kulturno dediščino ter išče načine trajnostnega razvoja z mladimi – domačini, turisti ali digitalnimi nomadi. V svoji predstavitvi bo pojasnil, zakaj lokalne in dediščinske zgodbe v turizmu dobivajo veljavo in kako jih pripovedovati. V drugem delu bo predstavil digitalne nomade, nov tip popotnikov in delavcev, ki so s COVID-19 dobili nov pospešek in predstavljajo nov potencial za razvoj podeželskih (turističnih) lokacij.
  • Matevž Straus: je vodja programa T4.0 Heritage+ v superračunalniškem podjetju Arctur in soustanovitelj zavoda ID20. Kot vodja številnih mednarodno nagrajenih projektov s področja digitalnih in socialnih inovacij v kulturni dediščini ima dober vpogled v trende v kulturni dediščini, predvsem v povezavi s turizmom in digitalnimi tehnologijami. V predstavitvi bo predstavil trend digitalne interpretacije kulturne dediščine (3D modeli, VR/AR, hologrami, potopitvene izkušnje …) in njegove nadgradnje v nastajajočem fenomenu »metaversa«. V drugem delu bo orisal pristope t.i. Turizma 4.0, na podatkih temelječega upravljanja turističnega razvoja.
  • Rudi Medved: je od začetka študija aktiven v turizmu ter ohranja strast do potovanj in inovacij. Je soustanovitelj startupa za trženje lokalnih turističnih doživetij, ki se je letos združil z mednarodnim Fairbnb.coop. Trenutno pomaga pri oblikovanju boljših doživetij ter kombinira različne tehnologije in turizem. V predstavitvi nas bo popeljal na popotovanje skozi Web3 in nezamenljive žetone (NFT-je), skozi praktične primere bomo pogledali različne načine njihove uporabe doma in po svetu v sektorju turizma in kulture.

Število oseb na dogodku je omejeno, zato vas vabimo, da se prijavite čimprej. Udeležba na dogodku je za udeležence brezplačna.

Prijave in dodatne informacije: Svojo udeležbo sporočite na mateja.bizjak@icra.si ali preko telefona 05 37 43 911.

Dogodek je za udeležence brezplačen, saj je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije, v okviru projekta Formica 4 Cerkno-Idrija-Logatec.

Vabilo na dogodek (.pdf datoteka)