logo_zd_idrija

V ZD IDRIJA ŠE NAPREJ DELUJE VSTOPNA TOČKA IN AMBULANTA ZA COVID-19

admin Koronavirus COVID-19, Novice

V Zdravstvenem domu Idrija še naprej deluje vstopna točka in ambulanta za Covid-19, ki so jo odprli v četrtek, 19. marca. Kljub novim navodilom ministrstva za zdravje, naj se število vstopnih točk zaradi logističnih težav pri dobavi zaščitnih sredstev vrne na prvotnih 16, se namreč v Idriji niso odločili za njeno ukinitev. Po besedah direktorice Zdravstvenega doma Marije Magajne je ambulanta nujno potrebna predvsem zaradi ustanov, kot so domovi za starejše in Psihiatrična bolnišnica, saj se morajo zaposleni v zdravstvu in oskrbovanci pogosteje testirati na okužbo s koronavirusom kot druge skupine prebivalstva. Tudi za vse ostale občane je laže, če se jim na odvzem brisa ni treba voziti v bolj oddaljene kraje.

V ZD Idrija v povprečju odvzamejo 10 brisov na dan. Doslej je bil eden pozitiven. Veliko svetujejo tudi po telefonu. Skupno so opravili že več kot 200 tovrstnih svetovanj.

Šotor pred Centrom za krepitev zdravja je namenjen predvsem sprejemu bolnikov z blagimi bolezenskimi simptomi, da jim ni treba vstopati v ambulantne prostore.

Prizadevajo si občane obveščati o številkah za psihološko pomoč 05 37 34 246 in 051 399 777, ki delujeta v okviru Centra za krepitev zdravja. Tisti, ki so poklicali v prvih dneh, so bili zaskrbljeni zaradi možnosti okužbe in morebitnega obsojanja okolice, če bi bili okuženi. Stisko jim povzročajo tudi negotova prihodnost, možnost izgube službe in dohodka ter konflikti v družini kot posledica spremenjene bivanjske situacije. Predvsem starejši pokličejo tudi zaradi osamljenosti. Psihologinji ljudem svetujeta, naj se osredotočijo na sedanjost, na stvari, ki jih lahko nadzirajo, in na močne veščine, s katerimi so si v preteklosti že uspešno pomagali.