novice_2013_v_otalezu_se_je_pisala_pomembna_zgodovina_cerkljanske

V Otaležu se je pisala pomembna zgodovina Cerkljanske

admin Novice

Prireditev Otalež skozi čas je v nedeljo obudili spomin na nekaj zanimivih mož, ki so povezani s tem krajem. Gre za enega najstarejših krajev na tem območju, izjemno pomembnega v demografskem, gospodarskem in kulturnem smislu. O tem je med drugim podobno pisal učitelj Hubert Močnik, ki je med leti 1912 in 1916 poučeval v Lazcu in Otaležu, kot gost na prireditvi pa ga je predstavil vnuk, sicer tržaški učitelj in odvetnik, dr. Peter Močnik.
Iz Otaleža pri Tišlerju izvira tudi imenitni glasbenik in izdelovalec orgel Ivan Kacin, čigar delo je daleč od njega nevede nadaljeval nezakonski sin Pavel Šifrer. O življenjem teh umetnikov v nedeljo spregovorili hči Ivana Kacina ter polsestra Pavla Šifrerja, novinarka in zgodovinarka, Dorica Makuc, ter avtorica razstave Aleksandra Pavšič Milost iz Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici.
Prireditev Otalež skozi čas je v tamkajšnjo dvorano privabila pomembna imena iz javnega življenja. Slavnostni govor je imel rojak, profesor Tomaž Pavšič, obiskovalce sta pozdravila tudi domači predsednik krajevne skupnosti Robert Tavčar in župan Občine Cerkno Miran Ciglič. V nagovoru je nanizal aktualne dogodke v občini, ob koncu pa je poudaril tudi investicijo v vaško središče v Lazcu, ki bo oživela prihodnje leto.
Zanimivo je, da so se po nekaj letih premora posebej za to priložnost zbrali člani Noneta France Bevk, prireditev pa so popestrili tudi člani društva Stari meh iz Lazca in domači recitator in pevec Milan Zajc. V avli nekdanje snovne šole pa je bila na ogled posebna razstava o življenju in delu pomembnih mož iz zgodovine kraja.