messy living room decoration with broken stuff

Tatvine iz stanovanjskih hiš na območju Policijske postaje Idrija – preventivno obvestilo in zaprosilo

admin Novice

Na širšem območju R. Slovenije prihaja do premoženjskih kaznivih dejanj, med drugim tudi tatvin iz stanovanjskih hiš. Nekaj primerov smo že obravnavali tudi na območju PP Idrija.

Storilci izvršujejo vlome in tatvine pogosto na način, da tekom dneva locirajo posamezne stanovanjske hiše na samem, kjer ni stanovalcev oziroma so le ti odsotni lahko tudi krajši čas, hiše pa pustijo nezavarovane (stanovalci opravljajo kmečka dela v bližini..).

V nekaterih primerih storilci z raznimi pretvezami uspejo zamotiti oškodovanca, zlasti v primerih ko gre za starejše ljudi, in ob tem iz stanovanjske hiše izvršijo tatvino. Po navadi  oškodovance zamotijo s povpraševanjem glede odkupa zlata, starega železa, strojev ter prodaje raznih izdelkov (vrečk, posode, nožev…). Ko se eden od storilcev pogovarja z oškodovancem, drugi v tem času preišče stanovanjsko hišo. Iz stanovanjskih hiš storilci največkrat odtujijo vrednejše predmete (denar, nakit, osebne dokumente, plačilne kartice, …), Storilci dobro poznajo območje na katerem se nahajajo, na vozilih pa imajo pogosto nameščene registrske tablice, ki ne pripadajo vozilu s katerim se prevažajo.

Policisti opozarjamo občane na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja  tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj, saj lahko za lastno varnost in premoženje  največ storite sami:

  • zaklepajte vrata, tudi kadar ste doma,
  • poskrbite za ustrezno zavarovanje vrednejših predmetov (električno orodje, motorne žage, ročno orodje, denar, nakit, plačilne kartice, osebne dokumente, …), Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev.
  • ne odpirajte vrat neznancem, povprašajte jih za vzrok obiska,
  • skozi okno preverite kdo je pred vrati in uporabljajte domofone in video-domofone ter kukala na vhodih, če jih imate
  • -poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (v času daljše odsotnosti naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov…).
  • tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;
  • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
  • z vidnih mest umaknite vrednejše predmete.
  • v kolikor je mogoče na objekte namestite video-nadzorne sisteme

Policisti naprošamo, da v primeru  zaznavanja sumljivih oseb in vozil, takoj sporočite na  Policijsko postajo Idrija na telefonsko številko (05) 37 24 800 ali interventno številko Policije 113. Svetujemo, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o osebah in vozilih s katerimi se prevažajo, predvsem barvo vozila, znamko in tip vozila, registrsko oznako, morebitne dodatne oznake, nalepke na vozilu, ki bi pripomogle k izsleditvi vozila ali oseb ipd.  Prav tako svetujemo, da se med seboj o pojavu oseb obveščate in ste ob tem pozorni tudi na smer odhoda oseb ter informacije o tem posredujete tudi policistom.

V primeru, da ste bili žrtev kaznivega dejanja tatvine takoj pokličite policiste.  V notranjost, če se le da, ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (ne dotikajte se  stvari, ne sprehajajte se po prostoru in ne preverjajte takoj, kaj so vam odvzeli). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo!

Policijska uprava Nova Gorica
Policijska postaja Idrija