novice_2020_svetovni_dan_hrane

Svetovni dan hrane – 16. oktober

admin Novice

Danes,  16. oktobra poleg Svetovnega dneva oživljanja, obeležujemo tudi Svetovni dan hrane (letošnja tema je trajnostna lokalna pridelava hrane in skrb za lokalne pridelovalce hrane). Območno združenje Rdečega križa Idrija se vsako leto poveže z eno od lokalnih šol, kjer skupaj pripravijo glede na razpisano vsebino bodisi razstavo, bodisi literarni prispevek. Letos pod mentorstvom Irme Gnezda v okviru izbirnega predmeta Likovno snovanje nastajajo plakati učenk in učencev iz Osnovne šole Idrija. Z razstavo se  želi opozoriti mlade, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane. Letošnji slogan »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.« je še kako pomenljiv.

Vedno večji pomen ima pridelana hrana z oznako »lokalno« tudi v naših dveh občinah, saj se na tržnicah v Idriji in Cerknem  predstavljajo številni ponudniki domačih izdelkov. Po podatkih Idrijsko-cerkljanske razvojne agencije imamo skupaj registriranih 28 pridelovalcev različnih skupin izdelkov, kot so: sir in mlečni izdelki, čebelarstvo s ponudbo medu in čebeljih pridelkov, suhomesnati izdelki, pridelava sezonske zelenjave in sadja, zelišč in izdelkov iz zelišč, peka kruha, peciva ter izdelava idrijskih žlikrofov. Med lokalne ponudnike sodijo tudi izdelki za nego obraza in telesa, ročno pleteni in kvačkani izdelki iz volne ter šivani izdelki. Vedno več občanov redno posega po omenjenih izdelkih, saj se vedno več ljudi zaveda, da gre za oznako »Kupujmo lokalno« za naravno pridelano hrano, ki je tudi bolj hranljiva. Zato na Rdečem križu Idrija ob Svetovnem dnevu hrane pozivamo, da vsak posameznik pred zavrženostjo hrane pomisli, da hrana ni samoumevna.

Omenimo še, da se v soboto, 17. oktobra obeležuje Mednarodni dan boja proti revščini, ki je eden od ciljev Rdečega križa Slovenije. Zato se v tednu dobrodelnosti, ki poteka od 12. do 18. oktobra 2020 odvijajo številni dogodki, ki opozarjajo na socialno izključenost upokojencev (že vsaki peti) in mladoletnih otrok (vsak deseti), z namenom, da se preko nacionalnih akcij Lepo je deliti in Peljimo jih na morje zbira sredstva po različnih kanalih.

RK logo_krivulje_ok