109679544_10164026193620083_632730282080312503_o

SPREHODILI SMO SE PO MULATJERI OD REKE DO ŠEBRELJ

admin Novice

Minulo soboto se je župan Občine Cerkno Gašper Uršič udeležil tematskega pohoda po urejeni poti od Reke do Šebrelj. Okoli 70 obiskovalcev iz vse Slovenije je pospremil tudi zgodovinar mag. Sandro Oblak, ki je med potjo pripovedoval o življenju in dogodkih na Cerkljanskem med prvo svetovno vojno. Zaradi odličnega odziva je za soboto, 29. avgusta, napovedan še en tematski pohod.

Pohod je organiziral LTO Laufar Cerkno v sodelovanju s partnerji v projektu »Dediščina vojnega obdobja 20. stoletja«. Datum dogodka je imel prav poseben pomen, saj je ravno na dan pohoda minilo 25 let od najdbe Neandertalčeve piščali v jami Divje babe.

Zgodovinar mag. Sandro Oblak je pohodnikom med potjo pripovedoval o tem, kako je bilo na Cerkljanskem med prvo svetovno vojno, še zlasti v njenih zahodnih delih (Reka, Šebrelje, Bukovo, Zakojca …). Na posameznih oglednih točkah med samo potjo so izvedeli, kaj je bila tretja obrambna črta in čemu je služila, zakaj je bila Cerkljanska zaledno območje fronte, kje so delovale vojaške bolnišnice in kako so vojno doživljali civilni prebivalci.

Udeležba na prvem tematskem pohodu je bila odlična, saj je dogodek k obisku pritegnil okoli 70 obiskovalcev iz različnih koncev Slovenije, udeležil pa se ga je tudi župan Občine Cerkno Gašper Uršič. Navdušuje dejstvo, da je bilo zanimanje za dogodek tudi s strani mlajše populacije. Večina udeležencev se je ob prihodu do cerkve sv. Ivana v Šebreljah odločila še za ogled Arheološkega parka Divje babe, ki je potekal v sklopu samega dogodka. Udeleženci so izrazili zadovoljstvo tako s pohodom kot tudi z ureditvijo Mulatjere, organizator LTO Laufar Cerkno pa že napoveduje in hkrati vabi na še en tovrsten tematski pohod, ki bo v soboto, 29. avgusta 2020.

Več informacij o tem sledi.

Po zapisu LTO Laufar Cerkno. Vir fotografij: LTO Laufar Cerkno.