novice_2013_snemanje_filma_1

Snemanje filma v sklopu projekta »Obnovljivi viri energije v primorskih občinah«

admin Novice

V Občini Cerkno v teh dneh poteka snemanje filma v sklopu projekta »Obnovljivi viri energije v primorskih občinah«. Snemalna ekipa iz Švice se že od torka, 23. 4. 2013, mudi na Osnovni šoli (OŠ) Cerkno in pripravlja kadre za nastajajoči film. Poleg ravnatelja, mentorjev in učencev OŠ bo pri nastajanju filma sodelovala tudi Občina, ki jo bo snemalna ekipa obiskala v četrtek in pripravila prispevek z županom.

Šola je s pomočjo Občine Cerkno ter Švicarskega prispevka prešla na ogrevanje šolskega kompleksa s fosilnih goriv na obnovljivo biomaso s sekanci. V ta namen se je OŠ Cerkno povezala z agencijo Golea ter se vključila v projekte obnovljivih virov energije. Poleg mladih promotorjev hišk obnovljivih virov energije je bila dobro sprejeta tudi ideja izgradnje brunarice obnovljivih virov energije. V tesnem sodelovanju mentoric in učencev sta sledila še projekta Šolski vrt in Mladi Evropejci.

Gre za enega najuspešnejših projektov Švicarskega sklada, v katerem je sodelovalo osem primorskih občin in pri katerem so prvič s svojimi projekti sodelovali tudi mentorji in učenci Osnovne šole Cerkno.

Nekaj čez 565.000 evrov vredna naložba je odpravila dolgoletni problem ogrevanja šolskega kompleksa. Zamenjava kotlov na kurilno olje s kotli na lesno biomaso v Cerknem je del skupnega projekta osmih primorskih občin, vrednega 3,4 milijona evrov. Švicarski prispevek zagotavlja 70 odstotkov denarja za naložbe v obnovljive vire energije, kar bo zagotovilo dobavo toplote za 15 let. Pri porabi energije pa lahko Občina pričakuje vsaj polovico prihranka na leto.