novice_2020_prva_svetovna_vojna_01

Prva svetovna vojna od Posočja, Cerkljanskega, Idrijskega do Logaškega

admin Novice

Iz obdobja prve svetovne vojne so se tudi na Cerkljanskem ohranile številne ostaline, ki predstavljajo pomembno dediščino slovenske in evropske zgodovine. To dediščino, ustanove in ljudi vzdolž nekdanje soške fronte od Rombona do Trsta povezuje Pot miru, ki med drugim prispeva k prepoznavnosti in razvoju turizma na tem območju. V petek, 3. julija 2020, bo med 9. in 15. uro v Hotelu Cerkno (Sedejev trg 8, 5252 Cerkno) potekalo predavanje poznavalcev in raziskovalcev dogajanja v času prve svetovne vojne po poti od Posočja, Cerkljanskega, Idrijskega in Logaškega. Namenjen je vsem zainteresiranim, stroki, turističnim organizacijam, turističnim vodnikom in ponudnikom ter pedagogom.

Program:

8.00 – 8.45 Prihod udeležencev

9.00 Soška fronta: Mihael Uršič, zgodovinar in geograf, Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju

9.45 Cerkljanska v letih “Velike vojne”: mag. Sandro Oblak, zgodovinar

10.30 Oskrbovalni sistem soškega bojišča na Idrijskem v času 1. svetovne vojne: dr. Miha Kosmač, zgodovinar, kustos, Mestni muzej Idrija

11.15 Vsakdan na Idrijskem med véliko vojno: Marija Terpin Mlinar, zgodovinarka, višja kustosinja, Mestni muzej Idrija

13.00 Logatec – življenje v zaledju prve svetovne vojne: Mira Hodnik, zgodovinarka, arhivska svetovalka, Zgodovinski arhiv Ljubljana, Enota v Idriji

12.00 – 13.00 Odmor

14.00 Pot miru od Alp do Jadrana: mag. Tadej Koren, zgodovinar, Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju

Celotno vabilo si lahko ogledate TUKAJ.

Več informacij o vsebini predavanj najdete TUKAJ.

Udeležba na dogodku je brezplačna. Za udeležbo na dogodku se zbirajo predhodne prijave na naslov: polona.kavcic@icra.si ali na telefonsko številko: 05 37 20 180; 05 37 43 912, in sicer najkasneje do četrtka, 2. julija, do 10.00 ure.

*** Možnost naročila kosila po ceni 8,50 EUR (samo po predhodnem naročilu).

* Organizatorji si pridružujejo pravico do spremembe programa.

Projekt Pot miru – dediščina prve svetovne vojne je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Partnerji in sofinancerji projekta so: LAS Dolina Soče, LAS s CILjem, LAS Gorenjska košarica, LAS V objemu sonca, LAS Vipavska dolina.