13_Prostofer_Fotografija je simbolicna_Vir-Andrea Piacquadio

Prostofer: Brezplačni prevozi za starostnike tudi v Cerknem

admin Novice

Občina Cerkno se je vključila v projekt Prostofer, ki bo občankam in občanom nad 65. letom starosti zagotavljal brezplačne prevoze po opravkih. Če bo med prebivalci Cerknega dovolj interesa za prostovoljno šofiranje, bi lahko sistem zaživel že jeseni.

Prostofer je projekt zavoda Zlata mreža, usmerjen v pomoč starejšim pri večji vključenosti v družbo, izboljšanje njihove varnosti v cestnem prometu ter preprečevanje osamljenosti in izoliranosti starejših, ki živijo na podeželju. Glavno vlogo pri tem imajo prostovoljni šoferji ‒ prostoferji, ki z namenskim službenim vozilom Prostofer odpeljejo uporabnike po opravkih, jim pri tem pomagajo in skozi sproščen klepet poskrbijo za prijetno druženje.

Ker je na Cerkljanskem delež starejšega prebivalstva visok, se je v projekt vključila tudi Občina Cerkno. Na ta način želi svojim starejšim občanom ponuditi možnost brezplačnih prevozov, ko jih nujno potrebujejo.

Kako prostovoljno šofiranje sploh deluje?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno telefonsko številko 080/10-10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo zagotovi občina, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje voznika in sopotnikov.

Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8. in 18. uro, rezervacijo prevoza pa je treba najaviti vsaj tri dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure prilagodijo tudi potrebam posameznika.

Kdo je lahko prostofer?

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki potrebujejo prevoz. Predvsem pa mora biti nekdo, ki svojim sopotnikom nesebično pomaga tudi, ko ti izstopijo iz vozila: pri zdravniku jih pospremi do čakalnice in počaka nanje med pregledom, pri nakupih jim pomaga nesti vrečke iz trgovine in jim priskoči na pomoč pri premagovanju stopnic. Je nekdo z velikim srcem, ki ima ustrežljivost in spoštljivost v krvi.

Kako postati prostofer?
Vozniki, ki želijo postati prostoferji v občini Cerkno, vabljeni, da to sporočijo tajništvu Občine Cerkno na e-naslov obcina@cerkno.si ali po telefonu na številko 05/373-46-40.

 

***
Vir fotografije: Andrea Piacquadio