izvajanje_dejavnosti_zd_idrija_1

Pričetek izvajanja zdravstvenih dejavnosti v ZD Idrija

admin Koronavirus COVID-19, Novice

SPOROČILO ZA JAVNOST

8. maj 2020

V Zdravstvenem domu (ZD) Idrija bomo z 11. majem postopoma pričeli z izvajanjem zdravstvenih storitev

16. marca smo v ZD Idrija zaradi razglasitve epidemije Covid-19 organizacijo dela prilagodili splošno zahtevanim ukrepom. Zdravstveno postajo v Cerknem smo zaprli. Glede na trenutno epidemiološko situacijo in v skladu z navodili ministrstva za zdravje bomo v ponedeljek, 11. maja, začeli s postopnim izvajanjem zdravstvenih storitev, od ponedeljka bo ponovno odprta tudi ZP v Cerknem.

Izvajanje storitev v ambulantah družinske medicine oziroma splošnih ambulantah, potrebno se je držati točno določenega – naročenega termina

Ker pri Covid-19 ne gre za epidemijo, ki se zaključi in popolnoma izzveni, prehajamo v stanje, ko bodo posamezni primeri obolelih še vedno med nami, imeli pa bomo tudi ponovne izbruhe bolezni. Zato je kljub začetku izvajanja zdravstvenih storitev in rahljanju ukrepov, izvajanje zdravstvenih storitev potrebno zagotoviti na način, da ne pride do morebitnega prenosa okužbe med pacienti ali med pacienti in zdravstvenim osebjem.

S ponedeljkom, 11. maja, bodo tako v ZD Idrija kot v ZP Cerkno s svojim delom ponovno pričele splošne ambulante, tako, da se bodo pacienti za zdravstvene storitve lahko obrnili na ambulanto svojega  izbranega osebnega zdravnika, v primeru njegove odsotnosti pa na ambulanto nadomestnega zdravnika.

Pomembno je, da se za morebitni obisk, o katerem bo odločal osebni izbrani zdravnik, pacienti predhodno telefonsko dogovorijo v ambulanti, za vse administrativne zadeve (naročanje receptov, terapij, odpiranje in zapiranje bolniških staležev, ipd.) pa se poslužujejo storitev Gospodarja zdravja na spletni strani ZD Idrija (pod ambulanto njihovega osebnega izbranega zdravnika).

Vhodna vrata tako ZD Idrija in ZP Cerkno bodo še naprej zaprta

Vse paciente, ki bodo naročeni na obravnave v ZD Idrija prosimo, da se držijo termina obravnave, na katerega so predhodno naročeni in strogo upoštevajo vse odrejene preventivne ukrepe. Pred vstopom v ZD Idrija bomo še naprej izvajali triažo, tik za vhodnimi vrati v avli ZD Idrija vas bo zdravstveni delavec povprašal glede vaših morebitnih bolezenskih simptomov in znakov. Pri prihodu v ZP Cerkno pa je ob uri naročenega termina potrebno pozvoniti na vhodnih vratih in počakati na zdravstveno osebje.

OŠD v ZD Idrija bo delala dopoldne, NMP 24 ur

Dopoldne bo delala otroška ambulanta v ZD Idrija, za vsa akutna stanja otrok, morebitne poškodbe, administrativne zadeve lahko predhodno pokličete na 05/37 34 235, za preventivne preglede otrok in mladostnikov pa na 05/37 34 226. V primeru, da so pacienti naročeni na pregled, se je potrebno držati točno določene ure, ki jo bodo dobili za pregled, v ZD Idrija pa prihajajo samo naročeni. Ambulanta za nujno medicinsko pomoč bo delovala kot običajno – 24 ur in je dosegljiva na številki 05 37 34 212.

Z izvajanjem nekaterih FTH storitev smo pričeli 20. aprila, izvajale se bodo tudi laboratorijske storitve v ZD Idrija in ZP Cerkno ter specialističnimi pregledi v Internistični ambulanti

V ambulanti fizioterapije smo že v drugi polovici aprila pričeli z nekaterimi fizioterapevtskimi obravnavami. V obravnavo sprejemamo paciente, ki potrebujejo NUJNO fizioterapevtsko obravnavo, z ustreznim nalogom zdravnika. Gre za tiste paciente, pri katerih bi opustitev ali preložitev izvedbe vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja. Sem sodijo predvsem obravnave svežih stanj po operacijah ali poškodbah, ipd. Pacienti morajo biti za obravnavo POPOLNOMA zdravi in bodo na obravnavo predhodno naročeni. Obravnave izvajamo v dopoldanskem času (med 7:30 in 13:30), ko smo vam na voljo tudi za morebitne informacije, in sicer na telefonski številki 05 37 34 258.

Po naročilu zdravnika izvajamo tudi laboratorijske storitve v laboratorijih ZD Idrija in ZP Cerkno, v Internistični ambulanti pa izvajajo vse preglede pacientov, ki so na pregled predhodno naročeni, iz ambulante bodo vse naročene paciente pred pregledom poklicali in jih povprašali o zdravstvenem stanju.

V Dispanzerju za žene delo poteka po urniku, na pregled morajo biti pacientke naročene, v ZD pa prihajajo ob točno določeni uri, prav tako to velja za storitve RTG.

Še vedno velja – v primeru suma na okužbo NE hodite v ZD

Še vedno opozarjamo, da je izjemnega pomena, da se v primeru suma na bolezen Covid-19 NE HODI V ZDRAVSTVENI DOM in se predhodno telefonsko posvetuje z zdravnikom, in sicer na telefonsko številko osebnega izbranega ali nadomestnega zdravnika, v primeru nujnih stanj (npr. težkim dihanjem) in izven delovnega časa ambulante med tednom ter vikende pa na NMP številko 05 37 34 212.

V ZD Idrija bomo v skladu z navodili pristojnih državnih služb v nadaljevanju pričeli tudi z izvajanjem vseh ostalih – tudi zobozdravstvenih storitev, o katerih vas bomo seveda sproti obveščali na naši spletni stran http://www.zd-idrija.si

Dodatne informacije:

Maja Filipič Trpin, ZD Idrija, maja.filipic@zd-idrija.si

05 37 34 202

izvajanje_dejavnosti_zd_idrija_2