Pričenja se evropski teden promocije testiranja na okužbo s HIV

admin Javna naročila, razpisi in objave, Obvestila

Od 22. do 29. novembra prvič poteka Evropski teden promocije testiranja na okužbo s HIV*, ki se mu pridružujemo tudi v Sloveniji. Namen Evropskega tedna promocije testiranja na okužbo s HIV je združiti Evropejce pri osveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja. Geslo tedna testiranja je “Govori o HIV-u. Testiraj se!”.

Aktivnosti podpirajo Komisija za AIDS pri Ministrstvu za zdravje, Inštitut za varovanja zdravja in območni zavodi za zdravstveno varstvo, Zdravniška zbornica Slovenije ter nevladne organizacije, ki pokrivajo problematiko okužbe s HIV.

Neprepoznane okužbe s HIV ostajajo velik izziv za zdravstveno skupnost na ravni celotne Evrope. Najmanj vsaka tretja oseba od 2,3 milijona okuženih s HIV v Evropi ne ve, da je okužena, polovica okuženih je obsojena na pozno diagnozo. V Sloveniji je v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno malo testiranih na okužbo s HIV. Tudi zato se mnoge okužbe odkrijejo prepozno, predvsem pa je za zagotovitev zgodnejšega zdravljenja pomembno, da se poveča obseg testiranj pri tistih ciljnih skupinah, ki imajo večjo možnost za okužbo s HIV.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja število okuženih s HIV v Sloveniji narašča. V obdobju zadnjih desetih let (2003-2012) je bilo prepoznanih 377 okužb s HIV, medtem ko je umrlo 18 bolnikov z aidsom. Leta 2012 je bilo prepoznanih 45 primerov novih diagnoz okužbe s HIV (21,9/1.000.000 prebivalcev), 42 med moškimi (41,3/1.000.000 moških) in trije med ženskami (2,9/1.000.000 žensk). To je v primerjavi z večino držav Evropske Unije še vedno relativno nizka incidenca. Ker je veliko diagnoz okužbe s HIV postavljenih relativno pozno, podatki o prijavljenih novih diagnozah okužbe s HIV podcenjujejo dejansko breme.

Leta 2012 je bilo na 100 prebivalcev opravljenih 1,6 testa, 11 odstotkov manj kot v letu 2011. Na 1000 opravljenih diagnostičnih testiranj na okužbo s HIV v letu 2011 sta bila v povprečju 2 pozitivna rezultata. V letu 2012 je bila diagnoza okužbe s HIV postavljena pozno pri 29 osebah (64 odstotkov). Pri desetih od enajstih bolnikov, ki so zboleli za aidsom v letu 2012, je bila tudi okužba s HIV prepoznana šele v letu 2012. Breme poznih diagnoz je predvsem posledica številnih poznih diagnoz med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, zato je zanje testiranje na okužbo s HIV še posebej pomembno.

Zaradi destigmatizacije in normalizacije testiranja na okužbo s HIV je skladno z nacionalno strategijo najbolj priporočljiv način testiranja zaupno testiranje pri izbranem zdravniku, ki je za pacienta brezplačno, za zdravnika pa ne predstavlja dodatnega finančnega bremena.

Skladno s strokovnimi smernicami se testiranje na okužbo s HIV priporoča še posebej:

  • vsem odraslim, mladostnikom in otrokom, ki imajo znake in bolezenske težave ali bolezenska stanja, ki bi lahko kazali na okužbo s HIV ali aids. Poleg bolezni, ki so značilne za aids (npr. tuberkuloza, Pneumocistis carinii pljučnica, B-celični limfom, kandidoza požiralnika itd.), je testiranje priporočljivo tudi pri drugih boleznih, ki so lahko (ne pa nujno) povezane z imunsko pomanjkljivostjo (npr. pasovec, oralna kandidoza, sindrom infekcijske mononukleoze, nejasna trombocitopenija, povečane periferne bezgavke, serozni meningitis, periferna nevropatija, huda diseboreja pri odrasli osebi, analni karcinom itd.),
  • pacientom z znaki in bolezenskimi težavami spolno prenosljivih okužb,
  • moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi,
  • injicirajočim uživalcem drog,
  • osebam, ki se ukvarjajo s prostitucijo, in njihovim strankam,
  • partnerjem oseb, pri katerih je bila prepoznana okužba s HIV,
  • vsem, ki menijo, da so se izpostavili tveganju okužbe s HIV, če za testiranje zaprosijo.

Testiranje na HIV pri skupinah z večjim tveganjem za okužbo zmanjšuje zdravstvene posledice za pacienta, prispeva k preprečevanju nadaljnjega prenosa in zmanjšuje finančne posledice za zdravstveni sistem.
AIDS, ki ga z leti povzroči okužba s HIV, v razvitem svetu ni smrtna bolezen, če se okužba pravočasno prepozna in zgodaj prične z zdravljenjem. S pravočasnim testiranjem in pravočasnim zdravljenjem lahko ljudje z nedavno pridobljeno okužbo pričakujejo skoraj enako dolgo življenje kot tisti, ki niso okuženi.

Pojasnilo: * Neposredni prevod projekta je “Evropski teden testiranja na okužbo s HIV”. Da v javnosti ne bi prihajalo do napačnega razumevanja, da se spodbuja testiranje v tem tednu, ali da v tem tednu veljajo kakšni posebni pogoji za testiranje, smo se v Sloveniji odločili za uporabo izraza “Evropski teden promocije testiranja na okužbo s HIV”, saj je osnovni namen osveščanje o potrebi po povečanju št. testiranih v skupinah, ki imajo večjo možnost za okužbo, in ne povečati obseg testiranj v tem tednu. Logotip ostaja enoten za vso EU.