Partizanske smučine v Cerknem

PREMIERA: Dokumentarni film Partizanske smučine Cerkno ’45

admin Novice

Spoštovani,

vabimo Vas na tv premiero dokumentarnega filma PARTIZANSKE SMUČINE CERKNO ’45, ki bo v torek, 25.01.2022 ob 21. uri na TVS1.

Kratka vsebina:

Dokumentarni film Partizanske smučine Cerkno ’45 je zgodba o pogumu in silni želji po svobodi in miru.

Partizansko smučarsko tekmovanje v Cerknem je bil odmeven in enkraten športni dogodek, ki se ga je 20. in 21. januarja 1945 udeležilo več kot 40 partizanov, ki so tekmovali v veleslalomu, patruljnem teku in skokih. Dogodek se je odvijal v osvobojenem partizanskem Cerknem, ki je bilo v času tekem, v krogu 80 kilometrov obdano s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot, tekmovanje pa si je kljub vsemu ogledalo več kot 1.000 gledalcev.

V filmu lahko spremljamo pripovedi udeležencev tekmovanja, gledalcev in strokovnjakov s področja vojskovanja na smučeh.

Prav tako je v filmu prikazano bogato slikovno gradivo in nekateri do sedaj neznani dokumenti, ki pričajo, kako je potekalo samo tekmovanje.

Dokumentarni film Partizanske smučine Cerkno ’45 je zgodba o dogodku, ki je bil edinstven v takratni okupirani Evropi, je film o pravi partizanski zimski olimpijadi, ki si zasluži, da se uvrsti v svetovno zgodovino smučanja in vojskovanja na smučeh.

Herman Berčič

Prebivalstvo je bilo presenečeno, saj so mnogi prvič videli skoke. Hkrati pa so angleška letala spuščala orožje in hrano v Cerkno. Sama priprava na tekme je bila izjemna. Program je tekel od četrtka do nedelje in v parih dneh so pripravil skakalnico, veleslalomsko tekmo in progo za patruljni tek.

Jožef Bavcon

To je bil zame en lep sončen dan na osvobojenem ozemlju. Če bi danes bral o tem, ne vem če bi verjel. Ob stalnem napadanju Nemcev in domobrancev. A se je res zgodilo, bil sem tam.

Janez Kavar

Bojevanje na smučeh je tipična predstava taktike za hitro in učinkovito delovanje. Partizanske smučine so bile demonstracija prvin vojskovanja na smučeh. Še posebej, če vemo, da so tekmovalci, partizani, prišli naravnost iz bojev, ki so se dogajali samo nekaj deset kilometrov stran od prizorišč tekmovanj.

Vinka Cankar

Ja tisto zimo je bilo polno snega, tako, da je bilo ob času tekem skoraj pol metra snega tukaj po Cerknem. Cerkno je bilo takrat kot ena enklava v nemškem rajhu, svobodno ozemlje.

Viktor Uršič

Elan je začel tam kjer je zdaj dom upokojencev v Cerknem. V kleti so začeli izdelovati smuči za partizane. Rudi Finžgar je bil tam vodja. In tam je tudi začetek tovarne Elan.

Janez Urh Martin

Vzdušje je bilo prav neverjetno, od domačinov in od nas partizanov, tekmovalcev. Vsi smo dobili angleške uniforme, smo bili prav gospodje za tiste čase. Vsak dan smo dobili en hlebček kruha, uh, to je bilo takrat imenitno.

Nastopajoči po vrstnem redu:

Jožef Bavcon, Vinka Cankar, Ivo Miklavčič, Janez Urh Martin, Milojka Magajne, Janez Kavar, Aleš Guček, DR. Herman Berčič, DR. Martin Premk, Slavko Moravec, Viktor Uršič, Ana Marija Balantič, Gašper Šenica Pavletič in Anita Ferčak.

Avtorska ekipa:

Dušan Moravec, scenarist in režiser

Matjaž Mrak, zfs – snemalec in direktor fotografije

Urška Vavpetič, montažerka

Iztok Bevk, pripovedovalec

Glasba: Rok Šinkovec, ŽPZ Kombinat, Devetošolke mladinskega pevskega zbora OŠ Cerkno, Društvo godbenikov Cerkno

Matjaž Mrak, producent

Produkcija: Friendly Production za RTV Slo, december 2021