Prekuhavanje in preklic varčevanja pitne vode

admin Obvestila, Vodooskrba

Uporabnike priključene na vodovode  Zakojca, Gorje, Lazec, Otalež, Plužnje, Šebrelje obveščamo, da je zaradi povišane motnosti potrebno do preklica vodo v prehranske namene predhodno prekuhati.

Preklicujemo pa ukrep varčevanja na vseh sistemih, kjer je doslej veljal ukrep omejitve porabe vode in sicer: Zakojca, Lazec, Otalež, Šebrelje, Jesenica.

Zahvaljujemo se za razumevanje.

NAVODILA
Povzetek priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS

Potem ko voda zavre, priporočamo, naj vre 3 minute. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku. Tako pripravljeno jo za pitje uporabljamo 24 ur.

Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (pivnik, filter za kavo).

V primeru izrednih razmer, kot so obilno deževje, okvara dezinfekcijske postaje, okvare in dela na omrežju, ipd. se ukrep obveznega prekuhavanja razglasi tudi na sistemih, kjer je urejena priprava vode oz. dezinfekcija, saj se takrat poveča možnost mikrobiološkega onesnaženja.