novice_2017_las_s_ciljem

Povabilo na izobraževanje: Uporaba ovčje volne za kompostiranje

admin Novice

Izobraževanje za uporabnike volne v kmetijstvu (teoretični in praktični del)

ČETRTEK, 24. maj

Cerkno, 14.30 – 16.30

 

LAS s CILjem v okviru projekta Novi izzivi slovenske drobnice in sklopa aktivnosti VOLNA IN NJENA TRAJNOSTNA UPORABA izvaja izobraževanja za rejce kot tudi uporabnike volne v kmetijstvu, vrtnarstvu.

Problematika uporabnosti ovčje volne je tudi v tem, da je volna v okviru dejavnosti ovčereje stranski proizvod z zelo nizko ekonomsko vrednostjo, poleg tega pa v primeru takojšnje neuporabe pridobi še status organskega odpadka. Neobdelana volna je za rejce in druge nezanimiv, neuporaben proizvod. Problem je večplasten, na reševanje pa lahko vplivajo različni dejavniki in pristopi. Cilj projekta je predvsem iskanje novih, inovativnih, alternativnih načinov in področij uporabe manj kakovostne volne, ki je sicer ni možno uporabiti za tradicionalno poznane namene, npr. za obrt, rokodelstvo, tekstilno industrijo. Manj kvalitetne in odpadne volne ne odkupuje nihče.  V okviru projekta spodbujamo enostavne rešitve odprave organskega odpadka in na drugi strani pridobivanja koristne surovine. Uporabniki lahko pripravo in uporabo vršite sami, ni omejitev s količinami ali kakovostjo volne. Gre za pristope brez velikih investicij v tehnološko opremo ali nepremičnine.

KOMPOSTIRANJE je tradicionalen način za zmanjševanje količine organskih odpadkov in pretvorbo v zemljo (kompost) za ponovno uporabo. Ovčja volna se z lahkoto kompostira. Za kompostiranje uporabljamo volno slabše kakovosti. V zemlji volna razpada in doseže popoln razkroj v obdobju, ki ni daljši od dveh let. Ovčji kompost je še zlasti uporaben v vrtnarstvu, ima sposobnost zadrževanja vode in postopnega sproščanja hranil za prehrano rastlin.

Izobraževanje, ki je za udeležence brezplačno bodo izvedli strokovnjaki iz KGZ Nova Gorica. Poleg teoretičnega dela bo potekal prikaz priprave kompostnega kupa z volno.

Obvezne predhodne prijave se sprejemajo na e-mail naslov: info@icra.si ali telefonsko številko: 040 348 912. Število mest je omejeno.

LAS s CILjem

Lokalne akcijske skupine LAS s CILjem, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Notranjska in LAS Dolenjska in Bela Krajina so na 2. Javni razpis za podukrep 19.3., priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine, ki ga je razpisalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, prijavilo operacijo z naslovom Novi izzivi slovenske drobnice.  Več o projektu sodelovanja Novi izzivi slovenske drobnice najdete na TEJ povezavi.

las_s_ciljem