logo-obcina-cerkno

Potrjen prvi primer okužbe s s koronavirusom (COVID-19) na Cerkljanskem

admin Koronavirus COVID-19, Novice

Danes je bil v Občini Cerkno potrjen prvi primer okužbe s koronavirusom. Oseba, pri kateri je bila zaznana okužba s koronavirusom, je bila obravnavana na vstopni točki Covid v ZD Idrija in od tam prepeljana na nadaljnje zdravljenje v Ljubljano. Vsem, ki so bili v stiku z okuženim, so priporočili osamitev, vse ukrepe v zvezi z zaščito ljudi, ki so z okuženo osebo prišli v stik, pa po protoklu ob epidemiji koronavirusa vodi Epidemiološka služba v Ljubljani.

Obnašati se je potrebno samozačitno in dosledno upoštevati ukrepe

V Zdravstvenem domu Idrija so danes do polnoči sicer pregledali štiri (4) paciente, s sumom na Covid, opravili so dvajset (20) triaž po telefonu brez pregleda, s sumom na Covid, opravili so tudi 16 testiranj v vstopni ambulanti Covid, ki so jo organizirali ločeno od ostalih ambulant ZD Idrija, in sicer v novih prostorih Centra za krepitev zdravja in deluje od četrtka dalje.

Vodstvo Občine Cerkno, Civilna zaščita Občine Cerkno in strokovni sodelavci Zdravstvenega doma Idrija poudarjajo, da se je v času epidemije potrebno obnašati samozaščitno, prevenitvno, z ustvarjanjem pogojev, ki bodo kar se da zmanjšali možnost širjenja okužbe v občini, občani in občanke pa naj dosledno upoštevajo vsa navodila pristojnih služb.

»Ob tem ne smemo prezreti dejstva, da je na Cerkljanskem delež starejšega prebivalstva visok, v starejši populaciji pa je, kot je znano, smrtnost v primeru okužbe s koranavirusom zelo visoka. Ponovno pozivam vse, da se dosledno držite navodil, da se izogibate pretiranim stikom, druženjem in opravkom, ki niso nujno potrebni. Zavedajte se tudi, da gre za virusno obolenje, ki lahko prizadene kogar koli med nami, vsi oboleli pa potrebujejo podporo skupnosti”, poudarja cerkljanski župan Gašper Uršič.

V primeru suma na okužbo Covid NE HODITE v Zdravstveni dom

Iz Zdravstvenega doma Idrija sporočajo, da je izjemno pomembno, da vsebino omejitev tudi razumemo. Torej, OSTANIMO DOMA, pomeni, da svoje stike res omejimo na našo najožjo družino, s katero smo vsak dan skupaj. Pomeni, da ne hodimo na obiske, pa čeprav čez hodnik v sosednje stanovanje. Pomeni, da ne obiskujemo naših bližnjih in sosedov, pa če je to še tako težko. Pomeni, da tudi v službi vse stike omejimo na najbolj nujne. Poleg tega pa je izjemnega pomena upoštevanje vseh higienskih ukrepov, med temi je najbolj pomembno umivanje in razkuževanje rok ter higiena kašlja.

Opozarjajo tudi na to, da je resnično izjemnega pomena, da se v primeru suma na bolezen Covid-19 NE HODI V ZDRAVSTVENI DOM in se predhodno telefonsko posvetuje z zdravnikom, in sicer na telefonsko številko 05 37 34 220 (delovne dni) ali v primeru nujnih stanj (npr. težkim dihanjem) in izven delovnega časa ambulante med tednom ter vikende na NMP številko 05 37 34 212. Če vam je odrejena 14-dnevna »samoizolacija«, strogo upoštevajte navodila zdravnika.

Civilna zaščita Občine Cerkno v stalni pripravljenosti

Civilna zaščita Občine Cerkno je te dni v stalni pripravljenosti, zagotovljeno ima vse potrebno za sistem oskrbovanja vseh, ki potrebujejo ali bodo potrebovali pomoč. Za pomoč pri oskrbi in varstvu se je javilo kar 50 občank in občanov, ki so enakomerno razporejeni po vseh krajevnih skupnostih. Pred pričetkom izvajanj pomoči jih bomo ustrezno opremili in usposobili. Občina Cerkno je za pridobivanje informacij vzpostavila telefonsko številko za občane, ki živijo sami in potrebujejo dodatno pomoč ali informacije. Na številko lahko občani in občanke Občine Cerkno pokličejo vsak dan med 9. in 13. uro.

Občina Cerkno, Civilna zaščita Občine Cerkno, Zdravstveni dom Idrija