gašper uršič

Poslanica župana: Cajt je, da obrnemo prvi list na novem šolskem koledarju

admin Novice

Poslanica župana Občine Cerkno Gašperja Uršiča za učence in predšolske otroke, njihove starše, učitelje, predstavnike in zaposlene na Osnovni šoli Cerkno, zaposlene na Občini Cerkno, občinske svetnike ter podjetja in organizacije, ki prispevajo na področju izobraževanja v občini Cerkno.

Dragi učenci in otroci,

nekateri od vas boste jutri prvič prestopili prag šole ali vrtca, zato je povsem razumljivo, če ste ob tem malce nervozni. Drugi se veselite, ker boste spet srečali svoje sošolce. Gotovo je med vami kdo, ki je še posebej neučakan, saj je pred njim zadnje osnovnošolsko leto. In žal vas verjetno ni malo, ki ste zaradi epidemioloških ukrepov tudi zaskrbljeni. A čeprav pouka, kot ste ga bili vajeni, zaradi strahu pred koronavirusom res ne moremo pričakovati, sem prepričan, da ste v varnih rokah učiteljev in drugih pedagoških delavcev. Njihova odgovornost je, da vam kljub omejitvam predajajo znanje, odgovarjajo na vprašanja in pomagajo do dobrih ocen, vaša odgovornost pa je, da hodite v šolo – zdravi in se po svojih najboljših močeh potrudite za dober uspeh. Ne glede na to, kakšne spremembe in izzive nam prinaša prihodnost, je znanje dobrina, ki vam je nihče in nič ne bo vzelo. Zajemajte ga z veliko žlico!

Vsak od nas je letos dobil še eno nalogo – da v prvi vrsti poskrbi za svoje lastno zdravje in zdravje ljudi okoli sebe. Ne vemo, do kdaj nas bodo spremljali ukrepi in omejitve zaradi virusa, in prav je, da ste previdni in odgovorni tako do sebe kot do drugih. Upoštevajte navodila učiteljev in staršev. Še večkrat boste slišali, kako pomembno je, da držite medsebojno razdaljo in se ne družite z učenci iz drugih razredov. A ne pozabite, da je stik s prijatelji prav tako pomemben kot vaše zdravje in izobrazba. Ne glede na to, kakšen poklic si želite opravljati, vam polagam na srce: Kar v življenju šteje, so predvsem družina, prijatelji in znanci, na katere se lahko zanesete. Pogovarjajte se z njimi, razvijajte ideje in sanjarite skupaj, pa čeprav na daljavo.

Za vas, cenjeni ravnatelj, učitelji in ostali zaposleni na Osnovni šoli Cerkno ter izvajalci gradbenih del, ki ste sodelovali pri urejanju desetega oddelka vrtca, se je novo šolsko leto oziroma priprave nanj začelo že pred dnevi, tedni ali celo meseci. Iskreno se zahvaljujem vsem, ki ste namenili svoj čas in trud v to, da bosta šola in vrtec jutri lahko sprejela vse naše otroke. Še posebej se zahvaljujem pedagoškim delavcem, ki skrbite za kakovostno predajanje znanja, motivirate učence, jim nudite oporo in kljub številnim omejitvam na inovativen način zagotavljate kakovostno šolsko delo v teh negotovih časih.

Vam, spoštovani starši, se zahvaljujem, ker podpirate svoje otroke, jim zagotavljate dobre pogoje za učenje in jim pomagate, da ostanejo povezani s svojimi prijatelji na varen način. Naši kraji nam ponujajo nešteto možnosti za preživljanje kakovostnega prostega časa na svežem zraku. Organizirajte kolesarske izlete, pohode v manjših skupinah, virtualne klepete, izkoristite to obdobje tudi za krepitev družinskih vezi.

Nenazadnje pa gre zahvala tudi mojim sodelavcem na Občini Cerkno, občinskim svetnikom ter podjetjem in organizacijam, ki prepoznavate pomen vzgoje in izobraževanja v kraju. Hvala vsem, ki dvignete roko vselej, ko gre za vlaganje v šolsko infrastrukturo in zagotavljanje vsebin za naše najmlajše.

Danes, še bolj kot sicer, potrebujemo drug drugega.

Obilo zdravja, uspehov in poguma vam želim ob novem šolskem letu!

Gašper Uršič