novice-2023-policija-opozarja-vlom-v-vozila

Policija opozarja glede vlomov v osebna vozila

admin Novice

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v času zadnjega vikenda v naseljih v Goriških Brdih, v Zgornjem Posočju (občina Tolmin in občina Kobarid) in v občini Kanal ob Soči obravnavali več vlomov v osebna vozila.

Storilci so v avtomobile vlamljali z razbitjem stekla in iz notranjosti vozil kradli različne predmete, predvsem torbice z vsebino (v njih so oškodovanci imeli poleg gotovine tudi bančne kartice in osebne dokumente ipd.). Večina vlomov v parkirana osebna vozila (med njimi je bilo tudi tuje osebno vozilo) so bila izvršena v popoldanskih urah. Storilci v vozila pogosto vlamljajo na način, da razbijejo stekla na vozilu in poleg odtujenih predmetov povzročijo tudi premoženjsko škodo na vozilih.Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica vse primere vlomov preiskujejo in dodatno zbirajo obvestila z namenom izsleditve storilcev teh kaznivih dejanj. Pri tem ponovno opozarjamo, da je marsikatero od tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj moč preprečiti z upoštevanja osnovnih zaščitnih ukrepov. Na samozaščitno ravnanje namreč ne smemo pozabiti niti takrat, ko smo na npr. na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo oz. v krajih, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi (parkirišča ob rekah, izhodiščih za izlete v gore, ogledi lokalnih znamenitosti, muzejih ipd).

S ciljem preprečevanjem tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj opozarjajo vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujejo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo.

Informacije občanov so v številnih primerih ključne pri izsleditvi storilcev

Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete Policijo (več preventivnih nasvetov na spletni strani:

https://www.policija.si/index.php/en/preventiva-/kriminaliteta/432-vlomi-v-vozila).

Prav tako Policija poziva, da več pozornosti namenite tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil po vaseh oz. v stanovanjskih soseskah večjih mest. Tovrstne informacije lahko krajani sporočite policistom najbližje policijske postaje oz. pokličete na zgoraj navedene številke Policije. Prav tako lahko policistom pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o storilcu: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal…