novice_2020_pohod_po_mulatjeri_foto_gregor_kacin

Pohod po mulatjeri od Reke do Šebrelj

admin Novice

Iz doline Idrijce je speljana lepa razgledna pot na Šebreljsko planoto. Mulatjera je bila zgrajena v času prve svetovne vojne v sklopu tretje obrambne linije, pred kratkim pa je bila obnovljena in urejena tudi z varovalnimi ograjami.

Cerkljanska je bila v času prve svetovne vojne, predvsem pa z odprtjem soške fronte, izjemnega pomena za zagotavljanje nemotenega delovanja celotnega sistema vojaške logistike. Poleg tega je bila cerkljanska del 3. obrambne linije, ki je potekala na območju Šebrelj, del četrte je vključeval Vojsko z okolico. Avstro-ogrski vojaški strategi so namreč zasnovali načrt o obrambnih linijah, ki bi sovražniku preprečevale prodor v notranjost Avstro-Ogrske.

Nekaj zanimivih dejstev o razmerah v času prve svetovne vojne na Cerkljanskem in video opis poti najdete na You Tube kanalu. Vabljeni k ogledu in na pohod po mulatjeri!

Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija je partner v projektu Dediščina vojnega obdobja 20. stoletja, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za razvoj podeželja: Evropa financira v podeželje.

Za vsebino je odgovorna Idrijsko–Cerkljanska razvojna agencija d.o.o. Idrija. Organ upravljanja pristojen za izvajanje Programa za razvoj podeželja RS za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

logo_prp_eu_slo