novice_2020_kruh_z_drozmi

Peka kruha s pripravo domačih drôži

admin Novice

Spoštovani prijatelji Mestnega muzeja Idrija!

Kmalu bo preteklo 14 dni, odkar smo slovenski muzeji za javnost zaprli vrata naših razstavišč in galerij. Mi z vami skušamo ohranjati vezi na drugačne načine – objavljamo novice na naši spletni strani, spletni strani www.pb-franja.si,  FB in Instagramu. Veseli smo, da nam sledite. Čeprav naše prvo delo v teh dneh ni priprava in odpiranje novih občasnih razstav,  je v muzejskem zakulisju dela na pretek. Ukvarjamo se z najbolj osnovnimi muzejskimi nalogami kot so urejanje muzejskega gradiva, inventariziranje predmetov in priprava novih spletnih zbirk, katerih izbrane predmete bomo kmalu postavili na ogled na muzejski spletni strani. Zelo intenzivno delamo na dveh evropskih projektih, v okviru katerih se ukvarjamo z načinom življenja od 18. do 20. stoletja. Nedavno pa se je zaključil projekt z naslovom »Franja nas povezuje«, v katerem smo posebno pozornost namenili prehrani v vojnih razmerah ter recepte za jedi zbrali pod sloganom Ustvarjeno iz nič – vojna kuhinja. Med drugim smo zapisali tudi recept za »kruh na drôžeh«, to je kruh spečen s pomočjo tega starega vzhajalnega sredstva.

Peka z drôžmi je v zadnjem času postala zelo moderna in razširjena, vendar so drôži staro vzhajalno sredstvo, s katerim so naše babice in prababice nekdaj, ob pomanjkanju kvasa, pekle kruh. Sicer pa velja, da je kruh, pripravljen z drôžmi, laže prebavljiv, ima več za naše telo dostopnih hranil in mineralov in je zato bolj zdrav. Receptov za pripravo tovrstnega kruha je danes veliko objavljenih na spletu, o tem so napisane tudi knjige.

Kot zanimivost vam v priponki predstavljamo postopek priprave suhih drôži, ki jih lahko naredite na zalogo, in tudi če zmanjka kvasa, peka kruha ne bo problem. Postopek smo rekonstruirali v muzeju na podlagi terenskih zapiskov iz sredine 80. let prejšnjega stoletja.

Navodila za peko kruha s pripravo domačih drôži

Imate mogoče tudi vi kakšen recept kot spomin na “stare čase”, ki bi nam vsem danes prišel prav? Vabimo vas, da ga nam pošljete na e-mail: mirjam.gnezda@muzej-idrija-cerkno.si. Z vašim dovoljenjem ga bomo delili na naši FB strani in na Instagramu.

Ostanite zdravi in srečno!