Obvestila_vodooskrba_naslovna

Obvezno prekuhavanje pitne vode iz vodovodov v upravljanju Občine Cerkno (31. julij)

admin Obvestila, Vodooskrba

Upravljavec vodovoda je dolžan zagotavljati skladnost in zdravstveno ustreznost pitne vode. Na sistemih brez priprave oz. dezinfekcije, kjer se pojavlja stalna ali občasna mikrobiološka onesnaženost pitne vode, je edini možen ukrep prekuhavanje vode pred uporabo v prehranske namene.

Obveščamo vas, da trajni ukrep obveznega prekuhavanja vode pred uporabo v prehranske namene do preklica še vedno velja na naslednjih vodooskrbnih sistemih v upravljanju Občine Cerkno: Trebenče, Jazne, Dolenji Novaki, Jesenica, Orehek in Kojca. Vljudno vas prosimo za razumevanje.

NAVODILA ZA PREKUHAVANJE: Povzetek priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS

Potem ko voda zavre, priporočamo, da jo pustite vreti 3 minute. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode, je najbolje, da voda ostane v isti posodi, v kateri ste jo prekuhali. Hranite jo v hladilniku. Tako pripravljeno jo za pitje uporabljajte največ 24 ur.

Če je voda motna, morate pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežete z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine, ali skozi čist papirnat filter (pivnik, filter za kavo).

V primeru izrednih razmer, kot so obilno deževje, okvara dezinfekcijske postaje, okvare in dela na omrežju, ipd. se ukrep obveznega prekuhavanja razglasi tudi na sistemih, kjer je urejena priprava vode oz. dezinfekcija, saj se takrat poveča možnost mikrobiološkega onesnaženja.

***

Fotografija je simbolična. Vir: Steve Johnson