novice_2019_obcina_cerkno_med_top_30_destinacij

Občina Cerkno med top 30 turističnih destinacij v državi

admin Novice

Občina Cerkno se je letos po izboru revije Moje finance uvrstila med TOP 30 turističnih destinacij v državi, kar je vsekakor velika spodbuda za nadaljnje uspešno delo na področju razvoja turizma. Veseli predvsem podatek, da je od lanskega leta napredovala za 5 mest, s čimer je bila tudi uvrščena med 30 turistično najbolj uspešnih občin.

Izračuni, na podlagi katerih se je občina Cerkno uvrstila na 29 mesto med 212 občinami, temeljijo na osmih izbranih in sestavljenih kazalnikih, ki so imeli enakovredno utež. Ti kazalniki so bili sledeči: število prihodov in prenočitev turistov na občana, delež tujih gostov glede na prenočitve, število ležišč glede na sto občanov, znesek pobrane turistične takse na občana v letu 2018, prispevek občine v pobranih turističnih taksah v vsej državi v letu 2017 ter letna povprečna rast pobranih taks.

Med prvimi petimi turističnimi destinacijami tudi letos v primerjavi z lanskim letom ni bistvenih sprememb. Na vrhu še vedno kraljuje Bled, sledita mu Bovec in Bohinj, na četrtem mestu pa je Kranjska Gora. Z najvišjim skokom na lestvici se lahko pohvalijo v občini Dobrna ter Solčava, najvišji padec pa je doživela občina Radovljica.

Kot 3 najbolj vroče zanimivosti v občini Cerkno so v članku izpostavljeni smučišče Cerkno, Arheološki park Divje babe ter Partizanska bolnica Franja, ki je tudi najbolj obiskana turistična znamenitost na Idrijsko-Cerkljanskem.