Novica_Pajticka-fest_v tekstu

NAPEKLI IN POJEDLI VEČ KOT 100 KILOGRAMOV PAJTIČK

admin Novice

Minuli konec tedna je v Cerknem ob prazniku sv. Ane dišalo po pajtičkah. Cerkljanske pajtičke – slane in z nadevom s čebulo in orehi – so ena od sedmih reprezentativnih jedi idrijsko-cerkljanske gastronomske regije in druga kulinarična posebnost, ki se poleg idrijskih žlikrofov po novem ponaša tudi s svojo prireditvijo. Prvi Pajtička fest je organizirala ICRA v sodelovanju z Občino Cerkno, LTO Laufar Cerkno in Hotelom Cerkno. 

V sklopu festivala pajtičk so ves konec tedna lokalni gostinski ponudniki in domače gospodinje pekli cerkljanske pajtičke najrazličnejših okusov in jih ponujali na tržnici lokalnih produktov. Obiskovalcem so jih predstavljali tudi na terasi Hotela Cerkno. Tradicionalno lokalno posebnost so nadgradili s sezonskimi sestavinami in inovativnimi okusi: Obiskovalci so lahko okušali slane pajtičke s čebulo in orehi, maslom in pehtranom ali luštrekom, zaseko, ocvirki in drobnjakom ali pizza pajtičke. Za sladkosnede obiskovalce pa so pripravljali sladke različice z medom in suhim sadjem, skuto in gozdnimi sadeži, suhimi slivami, skuto in sirupom iz smrekovih vršičkov ali jabolčnim nadevom.

Glede na zbrane podatke se je v Cerknem in okolici napeklo več kot 100 kilogramov pajtičk, od tega največ tistih s tradicionalnim nadevom.  

Pajtičke so za prvo razstavo spekle cerkljanske gospodinje z različnih koncev občine. Iskrena zahvala za trud in sodelovanje gre Heleni Mavri iz Jesenice, Janji Zajc iz Lazca, Ivani Jeram iz Podpleč, Anici Podobnik iz Otaleža, Valeriji Pavšič s Travnika, Valeriji in Ivani Kavčič iz Cerknega ter Andreji Čemažar, Zdenki Podobnik, Mariji Bevk, Štefki Kejžar in Zofiji Gatej iz Novakov. Po pajtičkah je zadišalo še v marsikaterem cerkljanskem domu. Izjemno nas veseli, da smo z dogodkom spodbudili pripravo prigrizkov doma.

Na svoj račun so prišli tudi kolesarji

Pestro kulinarično ponudbo je dopolnil spremljevalni program: Na osrednjem sobotnem prizorišču pred Hotelom Cerkno so obiskovalci v sklopu predstavitve projekta E-nostavno na kolo lahko preizkusili vožnjo z električnimi kolesi in tandem električnim kolesom za slepe in slabovidne ter si ogledali razstavo razvoja koles na Slovenskem. Z vidika povezovanja ponudbe na Cerkljanskem so bili obiskovalcem podani namigi za obisk Cerkljanske z možnostjo ogleda Bevkove domačije v Zakojci in v nedeljo z javnim vodstvom v Partizanski bolnici Franja. Nedeljsko dogajanje se je z ogledom Arheološkega parka Divje babe razširilo tudi v Šebrelje.

Festival je bil izveden v sklopu projekta Dobimo se na tržnici 3. Kot je povedala vodja projekta Polona Kavčič iz Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije, so s soorganizatorji dosegli namen: »Prvi festival je potekal v prilagojeni razpršeni obliki, pajtičke različnih okusov so ponujali skorajda vsi lokalni ponudniki na Cerkljanskem. Na voljo so bile kot sladica, prigrizek dnevnim menijem, pozdrav iz kuhinje, kar je odlična prezentacija pajtičk širši javnosti, saj je Cerkljanska v teh dneh polna domačih gostov. Ocenjujem, da je bila to izjemno dobro izkoriščena priložnost, ki ponuja izzive in razvojne spodbude v prihodnje.«

Kot je dejal direktor LTO Laufar Cerkno Gregor Novaković pa je želja, da festival v prihodnje pritegne še več obiskovalcev tudi iz drugih delov Slovenije, saj je kulinarično festivalsko dogajanje bogata dopolnitev celovite turistične ponudbe Cerkljanske.

Vabljeni na drugi Pajtička fest prihodnje leto.

Projekt Dobimo se na tržnici 3 je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega regionalnega sklada za regionalni razvoj. 

Novica_Pajticka-fest_v tekstu

***

Po zapisu Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije.

Vir fotografije: Gregor Kacin