novice_2020_covid_19_pravilno_ravnanje_z_odpadki

Naj uporabljena zaščitna maska ne postane del trenda urejanja ulic

admin Novice

S 25. septembrom 2020 je bila z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 90/20) ponovno zapovedana obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru. Uporaba zaščitnih mask je tako postala del našega vsakdana, zato bi moralo del vsakdana postati tudi pravilno odlaganje uporabljene maske v ustrezne zabojnike za komunalne odpadke. Uporabljena zaščitna maska iz gospodinjstev sodi namreč med preostanek odpadkov v črne zabojnike.

Med priporočili NIJZ (https://www.nijz.si/sl/koronavirus-sars-cov-2-gradiva) lahko zasledimo tudi podrobnejša priporočila, kako ravnati z odpadki v primeru domače oskrbe pri ljudeh s COVID-19 ali zgolj s sumom na COVID-19. Tovrstne odpadke, osebne odpadke (npr. uporabljene robčke, maske) ter odpadke od čiščenja prostorov moramo odložiti v plastično vrečo za smeti in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč ne smemo tlačiti, odpadkov pa se po odlaganju v vrečo ne dotikajmo več. Vrečo moramo nato vstaviti v drugo plastično vrečo za smeti in jo tesno zavezati. Za vsaj 72 ur jo shranjujemo ločeno od ostalih odpadkov tako, da je zaščitena pred otroki in živalmi, nato jo odložimo zabojnik za mešane komunalne odpadke (ostale odpadke).

Če nismo okuženi ali ne sumimo na okužbo, mask ne odlagajmo ali puščajmo vse naokoli. Javne površine naj ne postanejo koš za odpadke. Bodimo zgled tudi našim najmlajšim, ki so letos v šolske klopi sedli z maskami. Več o priporočilih NIJZ za obdobje od ponedeljka, 31. 8. 2020, do nedelje, 6. 9. 2020, si lahko preberete na povezavi: https://www.nijz.si/sl/priporocila-za-uporabo-mask-v-casu-sirjenja-okuzbe-s-sars-cov-2.