novice_2021_rk_krvodajalci_03

Na prvem mestu po odstotku krvodajalcev med občani

admin Novice

Pretekli teden se je odvila še ena uspešna krvodajalska akcija v Idriji in Cerknem, na kateri je darovalo kri 610 krvodajalcev. Akcija je potekala v Modri dvorani v Idriji in telovadnici Osnovne šole Cerkno. Člani ekipe prve pomoči so izvajali triažo na vstopni točki, krvodajalci pa so se držali predhodno dogovorjenega termina. Za odlične tople obroke je poskrbela Gostilna Kos, ki je prvič predstavila svojo mobilno razdelilnico po sistemu »hrana za na pot«.

Darovali so lahko tudi tisti, ki so že preboleli bolezen Covid-19 pred najmanj štirimi do šestimi tedni. Tem so zdravstveni delavci dodatno vzeli vzorec za preverjanje protiteles v krvi. O rezultatu analize bodo naknadno obveščeni, tako da se bodo lahko kasneje odločili še za darovanje plazme.

Zahvaljujemo se Komunali Idrija, Občini Idrija, Gostilni Kos, lokalnim medijem za podporo, sodelujočim prostovoljcem, Osnovni šoli Cerkno ter vsem krvodajalcem, ki so se odzvali. Občina Idrija (skupaj s Cerknim) ostaja z 9,6 odstotki krvodajalcev med občani na prvem mestu med slovenskimi občinami za leto 2020.

»To je tudi razlog, da nam je letos Zavod za transfuzijsko medicino Ljubljana ponovno namenil dodaten termin, to je 19. maj, ker so potrebe po krvi velike in imamo večji »bazen« darovalcev. Akcija bo torej tudi letos organizirana trikrat: januarja, sledi pomladna akcija in poletna konec avgusta kot doslej,« je povedala Tanja Tominec iz Rdečega križa OZ Idrija.

novice_2021_rk_krvodajalci_01 novice_2021_rk_krvodajalci_02

RK logo_krivulje_ok