novice_2021_dora_idrija

Mobilna enota programa DORA zaključila pot v Idriji

admin Novice

V začetku decembra se je v Idriji zaključil že četrti krog slikanja žensk z mamografijo v mobilni enoti programa DORA. Od začetka slikanja so povabili 1.692 žensk. Mamografije se je udeležilo rekordno število žensk, kar 86,8 odstotkov vseh povabljenih žensk med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno. Na slikanje so bile vabljene ženske med 50. in 69. letom starosti.

V Idriji je bil to že četrti krog slikanja – udeležba povabljenih je iz kroga v krog višja

Prvič je mobilna enota pred ZD Idrija stala leta 2015, drugič novembra 2017 in tretjič decembra 2019. Pred dvema letoma, ko je bila mobilna enota programa DORA v Idriji zadnjič, je bilo na slikanje povabljenih 1.890 žensk.

V drugem krogu, leta 2017, je bilo na slikanje povabljenih 1.809 žensk, udeležba povabljenih je bila zelo dobra, 81-odstotna, kar je več kot v prvem krogu, ko se je leta 2015 povabilu odzvalo 66 odstotkov povabljenih. Od vseh slikanih žensk so jih leta 2017 na dodatne preiskave na Onkološki inštitut Ljubljana povabili 42, pri manj kot 10 ženskah so odkrili raka dojk. Leta 2015 so s presejalno mamografijo rak dojk odkrili pri 14 ženskah. V zadnjem krogu leta 2019 je bila udeležba žensk 85-odstotna, 51 žensk je bilo povabljenih na dodatne preiskave in med njimi so pri 11 ženskah odkrili raka dojk.

Od začetka četrtega kroga slikanja so povabili 1.692 žensk, udeležba žensk je bila najvišja doslej in presega slovensko povprečje. Med vsemi slikanimi ženskami so jih doslej 37 povabili na Onkološki inštitut Ljubljana na dodatne obravnave zaradi opaženih sprememb na mamografiji.

Mobilna enota programa DORA je stala na parkirišču ob Zdravstvenem domu Idrija. Slikanje žensk so opravljali posebej za program DORA izobraženi in usposobljeni radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana od ponedeljka do petka v dopoldanskem času. S četrtim krogom slikanja žensk med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno so v mobilni enoti DORA začeli 5. oktobra letos. Do 2. decembra, ko je bil zadnji dan slikanja žensk, so na mamografijo povabili skupaj skoraj 1.700 žensk. Na slikanje jih je prišlo 86,8 % vseh povabljenih, kar je najboljša udeležba doslej in je presegla celo zadnjo udeležbo pred dvema letoma. Takrat je bila udeležba žensk 85-odstotna, 51 žensk je bilo povabljenih na dodatne preiskave in med njimi so pri 11 ženskah odkrili raka dojk, za letos število odkritih rakov še ni na voljo, saj so ženske še v obravnavi.

Cilj DORE je zgodnje odkrivanje raka dojk

Dolgoročni cilj programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA je do tretjine manj smrti žensk med 50 in 69. letom zaradi raka dojk. Raka dojk v programu DORA odkrivajo z mamografijo, ki je edina metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v starostni skupini od 50 do 69 let, s katero lahko odkrijejo raka dojk še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu DORA je zmanjševanje umrljivosti žensk zaradi raka dojk v Sloveniji za 25 do 30 odstotkov.

Ženskam iz idrijske in cerkljanske občine, pri katerih je preteklo od zadnje mamografije več kot 24 mesecev, in se niso uspele udeležiti slikanja v mobilni enoti programa DORA v Idriji, svetujejo, da pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. in 12. uro, ali pišejo na elektronski naslov dora@onko-i.si ali izpolnijo obrazec za naročanje na spletni strani programa DORA (https://dora.onko-i.si/prenarocanje) in se naročijo za pregled z mamografijo v programu DORA v katerem od drugih stacionarnih centrov (Onkološki inštitut Ljubljana, Zdravstveni dom Ljubljana ali drugi).

Mobilna enota programa DORA se bo vrnila v Idrijo čez dve leti, predvidoma jeseni 2023.

Dodatne informacije:

  • Vesna Škrbec, Služba za odnose z javnostmi, Onkološki inštitut Ljubljana – Državni presejalni program za raka dojk DORA, T: 01 5879 046, E: vskrbec@onko-i.si
  • Maja F. Trpin, filipic@zd-idrija.si; 05 37 34 202