cerkno_2017_mobilna_enota_dora

Mobilna enota DORA po dveh (2) letih zopet v Idriji

admin Novice

Od torka, 7. novembra 2017, v Idriji ponovno deluje mobilna enota programa DORA. Mobilna enota bo naslednja dva meseca stala na parkirišču pred Zdravstvenim domom Idrija.

Na slikanje vabljene ženske med 50. in 69. letom starosti

Po dveh letih se je v Idrijo zopet vrnila mobilna enota Dora, na slikanje (presejalno mamografijo) so vabljene ženske med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno. Z mamografijo, ki edina skladno z visokimi evropskimi smernicami kakovosti zagotavlja zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v navedeni starostni skupini, lahko odkrijemo raka še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. Zato strokovni sodelavci programa Dora ženskam v tej starostni skupini priporočajo, da se slikanja udeležijo.

Naredite korak za svoje zdravje

Gre za preprost in hiter pregled brez napotnice, doplačil ali čakanja, ženske v programu Dora spodbujajo, da se odzovejo na pisno vabilo, ki so ga že oziroma ga bodo v prihodnjih dneh prejele s strani Onkološkega inštituta Ljubljana. Na vabilu sta že določena datum in ura pregleda v mobilni enoti v Idriji.V primeru, da vam predlagani termin ne ustreza, ali bi se želele prenaročiti oziroma se na pregled naročiti same, lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. in 12. uro, ali pišete na elektronski naslov: dora@onko-i.si

Idrija leta 2015 po udeležbi pod slovenskim povprečjem

Prvi krog slikanja v preventivnem državnem programu za zgodnje odkrivanje raka dojk Dora je v Idriji potekal konec leta 2015. Takrat so na slikanje povabili 2.243 žensk iz občin Idrija, Cerkno in Žiri (od 21. oktobra do 22. decembra). Slikanja se je udeležilo 66 odstotkov vabljenih žensk, kar je okoli 10 odstotkov manj, kot znaša slovensko povprečje. Za uspešno izvajanje programa je potrebna 70 odstotna udeležba, zato je letos posebna pozornost namenjena spodbujanju žensk, da se udeležijo slikanja in storijo več za svoje zdravje. V Idriji je bil leta 2015 s presejalno mamografijo odkrit rak dojk pri 14 ženskah. Rak dojke je najbolj pogost rak pri ženskah, saj v Sloveniji vsako leto zboli okoli 1.200 žensk. Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta priporočajo: “Ženske, naredite korak za svoje zdravje, odzovite se vabilu na pregled in se s tem vključite v program Dora. Sodelavci programa bodo poskrbeli, da bo slikanje potekalo strokovno in prijazno ter vam pomagali odgovoriti na vaša vprašanja”.

Dodatne informacije:

Maja Filipič Trpin, PR, poslovna sekretarka

05 37 34 202; maja.filipic@zd-idrija.si