novice_2021_mnozicno_testiranje

Množično testiranje tudi v Cerknem

admin Koronavirus COVID-19, Novice

V skladu z navodili pristojnega zdravstvenega ministrstva in vlade RS smo v ZD Idrija takoj po novoletnih praznikih pričeli z organizacijo in izvedbo prostovoljnega testiranja s t. i. »HAG testi« za prebivalce občin, na območju katerih zavod deluje. ZD Idrija je tako že konec lanskega leta, takoj po prejemu navodil, skupaj s Civilno zaščito Idrija in idrijsko občino poiskal ustrezno lokacijo, s skupnimi močmi pa  poskrbel za vso organizacijsko, logistično, strokovno in kadrovsko podporo tako, da se je množično testiranje najprej pričelo v Idriji. Prebivalci občin Idrija in Cerkno so se doslej lahko testiranja udeležili v pritličnih prostorih podhoda Magazin v Idriji, vsak delovni dan, med 11. in 16. uro. V nadaljevanju pa smo v sodelovanju s Civilno zaščito Cerkno in občino Cerkno poiskali tudi ustrezen prostor v Cerknem.

Množično testiranje v Cerknem v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti

V Cerknem bo množično testiranje potekalo ob četrtkih, med 12. in 16. uro, zainteresirani pa se lahko testiranja udeležijo v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno, tik ob Osnovni šoli Cerkno.

Glede na dejstvo, da bo množično testiranje ob četrtkih potekalo v Cerknem, pa je izvedba testiranja prilagojena tudi v Idriji, kjer se bo v pritličnih prostorih podhoda Magazin poslej mogoče testirati vsak ponedeljek, sredo in petek.

Do vključno torka v Idriji opravili 331 testov, pozitivnih 6 odstotkov

ZD Idrija je za izvedbo testiranja v začetku leta prejel 1.150 testov, do vključno torka, 12. januarja, je bila skupaj opravljenih 331 testov, od tega je bilo 20 pozitivnih, kar predstavlja 6 odstotkov.

Ker gre za presejalno testiranje je izjemnega pomena, da se posamezniki za testiranje odločijo le v primeru, ko NE kažejo bolezenskih znakov, v primeru bolezenskih znakov ali morebitnega suma na okužbo s koronavirusom pa se je potrebno še naprej telefonsko obrniti na ambulanto izbranega osebnega zdravnika v ZD Idrija ali ZP Cerkno oziroma v primeru nujnih stanj poklicati ambulanto NMP ZD Idrija. Še vedno velja, da se za vse, ki se bodo ob ponedeljkih, sredah in petkih v Idriji ali ob četrtkih v Cerknem odločili za presejalno testiranje za testiranje ni potrebno naročiti, s seboj pa naj prinesejo zdravstveno izkaznico in osebni dokument. Vsi testirani bodo o izidu testiranja obveščeni z SMS sporočilom na telefonsko številko, ki jo zdravstvenemu osebju posredujejo ob izvedbi testiranja.

Pričetek cepljenja proti Covidu-19

V ZD Idrija smo v prejšnjem tednu pričeli tudi s sprejemanjem naročil na cepljenje proti Covidu-19. Odprli smo enotno telefonsko številko 05 37 34 222, na kateri se lahko – neglede na izbranega osebnega zdravnika, vsi zainteresirani le naročijo na cepljenje.

To velja za vse, ki imajo izbranega zdravnika v ambulantah ZD Idrija ali ZP Cerkno. Na voljo smo vsak delovni dan, med 8. in 13. uro. Za prijave in informacije nam lahko tudi pišete na cepljenje@zd-idrija.si.

ZD Idrija smo v tem tednu prejeli le 85 odmerkov cepiv, ki so bili zavodu odmerjeni s strani pristojnih državnih služb. Cepiva so bila v sorazmernem delu, glede na obseg opredeljenih pacientov, razdeljena med splošne ambulante ZD Idrija in ZP Cerkno. Pacienti boste o terminu cepljenja obveščeni najkasneje v sredo, 13. januarja, ko bodo v ZD Idrija prvih 85 ljudi cepili proti Covidu-19.