cycling-bicycle-riding-sport-38296

Maraton Franja bo letos septembra

admin Novice

39. Maraton Franja BTC City, ki je že več kot 15 let del prestižne svetovne serije UCI Grand Fondo World Tour, bo letos med 5. in 6. septembrom. Petkove vožnje na kronometer, ki je štela za državno prvenstvo, sicer ne bo. Bodo pa prvi dan na sporedu barjanka, družinski maraton in otroška preizkušnja s startom na Kongresnem trgu v Ljubljani, drugi dan pa mala in velika Franja s startom in ciljem v BTC City Ljubljana.

Spomnimo: Prvi Maraton Franja je bil izveden julija leta 1982 pod taktirko Zvoneta Zanoškarja na pobudo Toneta Fornezzija-Tofa. Tof je progo želel prevoziti že leta 1978, a se je moral zaradi gradnje ceste na Kladje v Cerknem obrniti. Nato je leta 1979 ekipa Roga pod vodstvom Zanoškarja prevozila progo maratona, ki je tisto leto tudi dobil ime. Zanoškar, Tof in Rogova kolesarska ekipa so počivali v Cerknem s pogledom na tablo Partizanske bolnice Franja, na pobudo Tofa pa je nemudoma padla odločitev o Maratonu Franja.

Odtlej se je maraton odvijal vsako leto in postal prava, močno zakoreninjena tradicija, ki je ne bo prekinila niti epidemiološka situacija ‒ tako so razglasili organizatorji že 39. izvedbe, ki so ob veliki podpori župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića ter ob posvetovanju z Mednarodno kolesarsko zvezo UCI in slovensko zdravstveno stroko sklenili, da dogodek prestavijo na prvi vikend septembra. Tudi sicer se z umirjanjem epidemije in postopnim sproščanjem ukrepov družabno življenje in športni dogodki v Sloveniji počasi spet prebujajo, večina partnerjev in pokroviteljev Franje pa je ostala zvesta in naklonjena letošnji izvedbi.

Franja zasidrana v srcih ljubiteljev kolesarstva

Po besedah organizatorja so ljubitelji rekreativnega kolesarstva v preteklih mesecih iz dneva v dan, predvsem na spletnih družbenih omrežjih, izražali vse večjo podporo Franji in navijali, da se njena tradicija kljub krizi nadaljuje. Med 12. in 14. junijem, ko bi se prvotno morala odvijati 39. izvedba, so se kolesarji množično podali na trase, KD ROG pa je v znak spoštovanja do maratona in okolja organiziral akcijo čiščenja kolesarskih prog. Akcijo je med številnimi organizacijami, podjetji in posamezniki podprla tudi Občina Cerkno, na pobudo pa se je odzvalo več kot 200 članov KD ROG in njihovih družinskih članov, ki so prekolesarili in spotoma očistili več kot 300 kilometrov prog. Na progi Barjanke so se jim pridružili še novinarji iz Društva turističnih novinarjev Slovenije, zmagovalec Franje 2018 Alexander Steffens ter olimpijec in judoist Sašo Jereb.

Več o Maratonu Franja si lahko preberete na uradni spletni strani www.franja.org.

 

Povzeto po sporočilu za javnost Organizacijskega odbora 39. Maratona Franja BTC City 2020

Fotografija je simbolična. Vir: Pixabay