novice_2014_kakovost_nam_je_blizu_preverjanje_porekla_zivilskih_izdelkov_1

Kakovost nam je blizu, zato preverjajmo poreklo živilskih izdelkov

admin Novice

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) te dni začenja promocijsko kampanjo pod sloganom »Kakovost nam je blizu«. Kampanja se osredotoča na tri ključna sporočila, in sicer, da imamo v Sloveniji enega od treh najboljših sistemov kontrole varnosti hrane v Evropi, da je kmetovanje pri nas zaradi značilnosti slovenskega ekosistema bolj trajnostno ter da je hrana iz naše bližine bolj okusna in hranljiva, ker je zaužita v času dozorelosti. Minister mag. Dejan Židan je dejal, da je cilj MKGP doseči 90-odstotno odzivnost kupca na lokalno pridelano hrano, medtem ko navezanost domačega potrošnika na lokalno hrano stabilizira lokalno pridelavo.

Tudi naši občani se trudijo pridelovati in prodajati lokalno pridelano hrano. Kdo so ponudniki, si lahko ogledate v Katalogu, ki je bil izdan leta 2009. V zadnjih petih letih se je število ponudnikov zagotovo povečalo, tudi zaradi uspešnega projekta Grape – dobro pridelano doma.

Dobrote iz Cerkljanskega in njihove ponudnike pa najdete tudi na strani Lokalne turistične organizacije Laufar, in sicer so v njihovi ponudbi sadje in zelenjava,med, kruh in pecivo, ter mlečni izdelki. Svetujemo vam tudi všečkanje Icrinega Facebook profila https://www.facebook.com/pokritatrznica.idrija ali prijavo na njihove e-novice, kjer ste dnevno obveščeni o ponudbi kmetov iz Cerkljanskega in Idrijskega.

Mogoče vas v pogostejšo uporabo doma pridelane hrane dodatno prepriča tudi predstavitev, ki je nastala ob kampanji kmetijskega ministrstva, kjer opozarjajo tudi na zmanjšanje negativnih vplivov na okolje, v katerem živimo. Saj pri kupovanju lokalne hrane ni transporta surovin od daleč, kar pomeni manj izpušnih plinov in stroškov pakiranja, manj pa je tudi rabe pesticidov in gnojil.

Hkrati se vam že prihodnji torek, 21. oktobra, obeta brezplačen enodnevni tečaj iz ekološkega kmetovanja, ki ga Kmetijsko gozdarski zavod organizira v Hotelu Cerkno. Več informacij in podatki za prijavo v spodaj priloženem vabilu.