Cerkljanski muzej

Cerkljanski muzej je edini, ki se celovito ukvarja s proučevanjem bogate dediščine Cerkljanske. S svojimi zbirkami, razstavami in drugimi dejavnostmi omogoča obiskovalcem prepoznavanje kulturne identitete tukajšnjega okolja. S stalnim razvijanjem in širjenjem svojih aktivnosti pomembno sooblikuje kulturno dogajanje v tem prostoru.

Cerkljanski muzej domuje v stavbi nekdanje sodnije, ki je bila zgrajena tik pred prvo svetovno vojno. V času italijanske zasedbe so v njej imeli svoj sedež pripadniki finančne straže in karabinjerji. Po drugi svetovni vojni pa je v teh prostorih delovala nižja gimnazija in kasneje osnovna šola. Muzejski oddelek je bil ustanovljen leta 1978 kot Oddelek NOB Mestnega muzeja Idrija. Po prenovi v letih 1998–1999 se je preimenoval v Cerkljanski muzej.

Muzej samostojno ali v sodelovanju z drugimi prireditelji pripravlja občasne razstave, predavanja, predstavitve. Organizira muzejske delavnice za otroke ter načrtuje in vodi različne pedagoške programe za obiskovalce muzeja, Partizanske bolnice Franja in domačije Franceta Bevka v Zakojci. Na ogled pa sta tudi dve stalni razstavi:

  • Cerkljanska skozi stoletja
  • Pust je kriv! Pripoved o cerkljanskih laufarjih

Vir: http://www.muzej-idrija-cerkno.si/index.php/sl/lokacijerazstave/stalne-razstave/cerkljanski-muzej.html)

Kontaktni podatki in informacije