novice_2020_etm-2020_izberimo_cistejsi_nacin_prevoza_tudi_v_cerknem_fb

IZBERIMO ČISTEJŠI NAČIN PREVOZA TUDI V CERKNEM

admin Novice

Občina Cerkno se tudi v letošnjem letu z  različnimi aktivnostmi vključuje v Evropski teden mobilnosti. Z  letošnjim geslom IZBERI ČISTEJŠI NAČIN PREVOZA spodbujamo vse občane, da za svojo pot do cilja izberejo hojo, kolesarjenje ali organizirane oblike prevoza ter tako prispevajo svoj del k čistejšemu okolju.

Zaradi številnih ukrepov ob zajezitvi virusa so letošnje aktivnosti prilagojene nastali situaciji. Otroci in učenci s svojimi starši  ter pedagoški delavci  bodo povabljeni k  dejavnostim znotraj šolskega in vrtčevskega okolja. V sodelovanju  z Osnovno šolo in Vrtcem ter številnimi lokalnimi društvi smo pripravili pester nabor aktivnosti, preko katerih bomo ozaveščali mlajšo populacijo k trajnostni »zdravi« mobilnosti.

Udeleženci bodo lahko sodelovali pri predstavitvi lesenih in e-koles ter se preizkusili v kolesarskem spretnostnem poligonu na igrišču OŠ Cerkno. Pridružili se bodo lahko akciji »Varno na avtobus«, kjer bodo ozavestili varen vstop in izstop iz avtobusa, ali se vključili v dejavnosti »PEŠBUS-a« (z zbirnima  mestoma  v Mostaniji in na ulici Cesta OF). Otroci bodo lahko aktivni v natečaju »Otroci in javni prostor« z naslovom »Kako bi izgledala moja ulica?«, ob zaključku ETM pa se bodo lahko otroci in mladi od 11. leta dalje z opravljenim kolesarskim izpitom pridružili vodeni krožni kolesarski turi po naši lepi Cerkljanski.

Starejši občani bodo v sodelovanju s člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu vključeni v delavnice »Ostanimo mobilni«.

V letošnjem letu se z akcijo »S čistejšim prevozom na delovno mesto« v aktivnosti ETM vključuje tudi podjetje  E.G.O,  ETA Cerkno. Namen akcije je promocija in spodbujanje kolesarjenja in pešačenja v službo. V času ETM od 14. 9. do 22. 9. 2020 bodo zaposleni tako izpolnjevali poseben kartonček, v katerega bodo beležili pogostost prihajanja v službo na trajnostni način in katerega od teh so dejansko uporabili.

Občina Cerkno je bila uspešna na razpisu za sofinanciranje aktivnosti v času ETM, ki ga je objavilo Ministrstvo za infrastrukturo z namenom boljšega ozaveščanja in promocije trajnostne mobilnosti skozi vse leto. V ta namen bomo tudi v sodelovanju s podjetjem E.G.O., ETA Cerkno sredstva namenili  simbolnim nagradam, ki jih bodo prejeli vsi sodelujoči v aktivnostih ETM.

Izberimo čistejši način prevoza, saj nam ni vseeno za naše okolje!

Podrobnejši program letošnjega ETM pa spodaj: