novice_2019_mobilna_enota_dora_tretjic_v_idriji

DORA se je ponovno vrnila v Idrijo

admin Novice

Mobilna enota DORA bo naslednja dva meseca stala na parkirišču pred Zdravstvenim domom Idrija.

Na slikanje vabljene ženske med 50. in 69. letom starosti

Po dveh letih se je v Idrijo zopet vrnila mobilna enota Dora, na slikanje (presejalno mamografijo) pa so vabljene ženske med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno. Skupaj bo vabilo na mamografijo prejelo okoli 1.600 žensk s stalnim oziroma začasnim bivališčem v občinah Idrija in Cerkno. Mobilna enota programa DORA bo stala ob Zdravstvenem domu Idrija, slikanje pa bo predivoma potekalo do sredine februarja.

V Idriji je to že tretji krog slikanja – udeležba povabljenih je iz kroga v krog višja

Po tem, ko se je zaključilo slikanje žensk v občini Kamnik, se je mobilna enota DORA vrnila v Idrijo, kjer tokrat poteka že tretji krog slikanja žensk iz občin Cerkno in Idrija. Prvič je namreč mobilna enota Dora pred ZD Idrija stala leta 2015, drugič novembra 2017. Pred dvema letoma, ko je bila mobilna enota programa DORA v Idriji zadnjič, je bilo na slikanje povabljenih 1.809 žensk, udeležba povabljenih je bila zelo dobra, 81-odstotna, kar je precej več kot v prvem krogu, ko se je leta 2015 povabilu odzvalo 66 odstotkov povabljenih. Od vseh slikanih žensk so jih leta 2017 na dodatne preiskave na Onkološki inštitut Ljubljana povabili 42, pri manj kot 10 ženskah so odkrili raka dojk. Leta 2015 so s presejalno mamografijo rak dojk odkrili pri 14 ženskah.

Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk je zmanjšati umrljivost

Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu DORA je zmanjševanje umrljivosti žensk med 50. in 69. letom v Sloveniji za 25 do 30 odstotkov.

»V programu DORA smo z dosedanjo udeležbo žensk na mamografiji v Idriji zelo zadovoljni in lahko pohvalimo ozaveščenost žensk ter promocijo za zdravje tamkajšnjih zdravstvenih delavcev. Tudi tokrat vabimo vse ženske, da se na povabilo programa DORA odzovejo in se udeležijo mamografije, s katero v programu DORA odkrivamo majhne rake dojk, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno,« je ob prihodu mobilne enote DORA za ZD Idrija povedal vodja programa DORA mag. Maksimiljan Kadivec.  

Za mamografijo v programu DORA napotnica ni potrebna

Za mamografijo v programu DORA napotnica ni potrebna, pregled pa je brezplačen, pomembno je, da imajo povabljene ženske sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Sodelavci programa DORA ženske spodbujajo, da se odzovejo na pisno vabilo, ki ga prejmejo z Onkološkega inštituta Ljubljana. Na vabilu so navedeni datum in ura pregleda ter lokacija mobilne enote. V mobilni enoti v Idriji bodo slikanja žensk potekala vsak dan od ponedeljka do petka, med 8.30 in 14.15 uro. V primeru, da povabljenim predlagani termin ne ustreza, ali bi se želele prenaročiti oziroma se na pregled naročiti same, se oglasijo na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. in 12. uro, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si

Z mamografijo do zgodnjega odkrivanja raka dojk pri ženskah

Z mamografijo, ki edina skladno z visokimi evropskimi smernicami kakovosti, zagotavljajo zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v starostni skupini od 50 do 69 let, še preden se sploh pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu DORA je zmanjševanje umrljivosti žensk med 50. in 69. letom v Sloveniji za tretjino. Zato strokovni sodelavci programa Dora ženskam v tej starostni skupini priporočajo, da se slikanja udeležijo v čim večjem številu.

Dodatne informacije:

  • Vesna Škrbec, Služba za odnose z javnostmi, Onkološki inštitut Ljubljana – Državni presejalni program za raka dojk DORA, T: 01 5879 046, E: vskrbec@onko-i.si
  • Maja Filipič Trpin, filipic@zd-idrija.si; 05 37 34 202
  • logo-leader-icra-las-oi-oc