Ustvarjalec: Bojan Tavcar 
Avtorske pravice: foto: Bojan Tavčar - www.tavcarb.net

COVID-19 (psihološka pomoč občanom in ponovno COVID-19 ambulanta v ZD Idrija)

admin Koronavirus COVID-19, Novice

Na območju občin Idrija in Cerkno se v luči slabšanja epidemiološke slike v celotni državi v zadnjih tednih pojavljajo posamezni primeri okužbe z novim koronavirusom, največ primerov okužbe z novim SARS-CoV2 virusom doslej, pa je bilo zabeleženih pretekli konec tedna.

V ZD Idrija opozarjajo na upoštevanje pravil stroke
Ker gre za razpršene primere na območju obeh občin – Idrija in Cerkno in zaradi ponovne možnosti hitrega in nekontroliranega prenosa okužbe, iz ZD Idrija ponovno pozivajo vse občane občin Idrija in Cerkno, da se dosledno držijo priporočil NIJZ (razkuževanje in umivanje rok, obvezna uporaba maske v zaprtih prostorih in obvezna varnostna razdalja > 1,5 m) za obvladovanje širjenja infekcije. Svetujejo omejitev socialnih stikov, skrbno in natančno spremljanje zdravstvenega stanja, ob pojavu katerega koli znaka ali simptoma okužbe pa je potrebno takoj poklicati izbranega osebnega zdravnika, pediatra ali zdravnika v enoti NMP. Če vam je odrejena karantena ali samoizolacija, natančno upoštevajte navodila strokovnih služb.

Vzpostavljena COVID ambulanta, jemanje brisov na »drive-in« vstopni točki
V Zdravstvenem domu Idrija že od začetka epidemije na posebni »drive-in« vstopni točki po navodilih zdravnikov opravljajo teste, vzorce brisov pa kasneje prepeljejo v nadaljnjo obravnavo v Ljubljano. Na tej točki bodo še naprej odvzeti brisi pacientom, ki jih bodo napotili izbrani osebni zdravniki, in sicer tistim pacientom, ki ne potrebujejo osebne obravnave pri zdravniku.
Od torka, 13. oktobra 2020, dalje bodo ponovno vzpostavili delo v t. i. »COVID ambulanti«, kjer pa bodo vsak delovni dan med 8. in 12. uro po napotitvi osebnih zdravnikov pregledani pacienti s sumom na COVID-19 okužbo.

Psihološka podpora občanom in občankam
V trenutni situaciji širjenja koronavirusa je povsem razumljivo, da ljudje občutimo zaskrbljenost, tesnobo ali neobvladljiv strah. Če ste se sami znašli v stiski, se počutite tesnobno ali zaskrbljeno glede koronavirusa, lahko kontaktirate psihologinjo v Centru za krepitev zdravja ZD Idrija.
Nudijo psihološko podporo v obliki kratkih, razbremenilnih pogovorov.
Pogovori bodo potekali preko telefona, vsak delovni dan od 13. do 15. ure na telefonski številki 051 399 777.

V primeru suma na okužbo Covid NE HODITE v Zdravstveni dom
Vodstvi obeh občin (Idrija/Cerkno), civilna zaščita in strokovni sodelavci Zdravstvenega doma Idrija že vse od marca, ko so bili v Sloveniji potrjeni prvi primeri okužbe s koranavirusom, poudarjamo, da se je potrebno obnašati samozaščitno, prevenitvno, z ustvarjanjem pogojev, ki bodo kar se da zmanjšali možnost širjenja okužbe med ljudmi.

Ob tem vsekakor ne gre prezreti dejstva, da je tako na Idrijskem kot na Cerkljanskem delež starejšega prebivalstva visok, v starejši populaciji pa je, kot je znano, smrtnost v primeru okužbe s koranavirusom visoka.

Iz Zdravstvenega doma Idrija ob tem ponovno opozarjajo, da je izjemnega pomena, da se v primeru suma na bolezen COVID-19 NE HODI V ZDRAVSTVENI DOM in se predhodno telefonsko posvetuje z izbranim osebnim zdravnikom, v primeru nujnih stanj (npr. težkim dihanjem) in izven delovnega časa ambulante izbranega osebnega zdravnika med tednom ter vikende pa na NMP številki 05 37 34 212.