OC_BEVK_SP__081

CERKNO DOBILO SPOMINSKO OBELEŽJE ROJAKU BEVKU

admin Novice

Na rojstni dan slavnega cerkljanskega rojaka in po Franceta Bevka je ta veliki pisatelj in domoljub končno dobil doprsni spomenik tudi v Cerknem in se s tem pridružil slavnima sokrajanoma Sedeju in Močniku.

Prireditev je potekala v okviru tradicionalnih Bevkovih dnevov, polna dvorana glasbene šole pa je lahko prisluhnila pisanemu kulturnemu programu, ki so ga tokrat pripravile pevke Ženskega pevskega zbora Cerklanke, glasbenik Boštjan Gombač, učenci Osnovne šole Cerkno ter sama voditelja, Sanja Rejc in Matej Kavčič.

Zbrane je nagovorila predsednica pisateljskega združenja PEN, profesorica Tanja Tuma, ki je skozi oči današnjega človeka Bevka predstavila kot marljivega in plodovitega pisatelja, predvsem pa neumornega borca za svoj dom in svoje ljudi v časih, ko je bil slovenski jezik izrinjen iz ustanov, celo cerkva in šol.

Župan Gašper Uršič je poudaril pomen odločitve Kulturnega društva Cerkno, ki je leta 2006 pričelo z Bevkovimi dnevi. Pisatelja so na zanimiv, tudi hudomušni, način predstavili otroci, ki so brali zapise o Bevku nekdanjih sošolk in sošolcev po pripovedovanju sorodnikov. Gorazd Božič, direktor Evropske prestolnice kulture 2025 pa je zagotovil da bo projekt, ki ga je pravkar prevzel, združeval kulturnike vseh občin severne Primorske in zamejstva, tako kot vse te kraje povezuje pisatelj France Bevk.

Doprsni kip ob pročelju Cerkljanskega muzeja sta odkrila župan Gašper Uršič in svetnica Mojca Mavri, ki je pred leti leti tudi dala pobudo. Kip je izdelala akademska slikarka Katja Majer iz Maribora.

Vir: http://www.primorskival.si/novica.php?oid=18021