Novica_Cas izrednih razmer_Gustavo Fring (pexels)

Čas izrednih razmer: Ključno je (bilo) stopiti skupaj in se držati narazen

admin Koronavirus COVID-19, Novice

Na Cerkljanskem smo v času izrednih razmer zaradi epidemije potrdili le dve okužbi s koronavirusom, za kar gre v največji meri zahvala organizacijam in posameznikom, ki so s prostovoljnim delom, sodelovanjem, donacijami, doslednim upoštevanjem ukrepov in ozaveščanjem o resnosti razmer preprečili, da bi tudi naše območje postalo žarišče virusa. Ker še vedno ne vemo, kaj nam bo virus prinesel v prihodnosti, občanke in občane Cerknega prosimo, naj še naprej upoštevajo medsebojno razdaljo, dosledno izvajajo higienske ukrepe, si razkužujejo roke ter nosijo zaščitne maske in ostala zaščitna sredstva v skladu s priporočili državnih organov. V primeru zaostrovanja ukrepov bo Občina Cerkno ponovno aktivirala štab Civilne zaščite ter poskrbela za redno informiranje preko spletne strani www.cerkno.si in drugih medijev.

Neprecenljiva pomoč prostovoljcev

Kljub temu da smo na Cerkljanskem dokaj uspešno zajezili širjenje virusa, je epidemija dodobra zarezala v način dela in življenje vseh nas. Zaradi dejstva, da je delež starejšega prebivalstva v naši regiji visok in je smrtnost med njimi v primeru okužbe s koronavirusom zelo visoka, so bili uvedeni najstrožji ukrepi. V času izrednih razmer se je v prostorih Občine Cerkno redno sestajal štab Civilne zaščite, ki je sproti prilagajal preventivni načrt delovanja glede na znane informacije o okužbah. Civilna zaščita Občine Cerkno je bila v stalni pripravljenosti, zagotovila je vse potrebno za oskrbovanje pomoči potrebnih. Občini Cerkno in Civilni zaščiti so se pri pomoči pri varstvu otrok, prevozih, dostavi hrane in širjenju potrebnih informacij hitro pridružili tudi predsedniki krajevnih skupnosti in društva.

Za pomoč pri oskrbi in varstvu se je javilo kar 50 občank in občanov, ki so bili enakomerno razporejeni po vseh krajevnih skupnostih in ustrezno opremljeni ter usposobljeni. Pri spodbujanju medsosedske pomoči so bili dejavni tudi člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno. Več kot 40 občank in občanov se je pridružilo akciji šivanja zaščitnih pralnih mask Mladinskega centra Idrija, za katere sta občini Cerkno in Idrija priskrbeli potreben material. Akcijo so v občini Cerkno logistično izvedli cerkljanski taborniki, ki so jim pri pripravi šivalnih kompletov in njihovi razdelitvi pomagali prostovoljci. V petih dneh so razdelili sto kompletov, iz katerih so prostovoljci sešili več kot tisoč pralnih mask za večkratno uporabo. Množično so se akcije udeležili tudi člani Društva upokojencev Cerkno, maske pa so razdelili člani prostovoljnih gasilskih društev.

Tesno sodelovanje, a na daljavo

Na pobudo župana Občine Cerkno Gašperja Uršiča in župana Občine Idrija Tomaža Venclja so vsak dan potekale videokonference s poveljniki Civilne zaščite, županom Občine Tolmin Urošem Brežanom, vodstvi največjih delodajalcev v obeh občinah (ETA Cerkno, Kolektor, Hidria, Lindab) in vodstvom Zdravstvenega doma Idrija. Preko videokonferenc je potekal reden pretok informacij o virusu in njegovem širjenju, usklajevanje v zvezi z zaščitno opremo in razkužilnimi sredstvi, o usposabljanjih, dobavi opreme, izvajanju in implementaciji preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

Zaradi epidemioloških ukrepov in ker občinskega proračuna ne bi mogli sprejeti na navadni dopisni seji, je prvič v zgodovini Občine Cerkno preko videokonference potekala tudi 8. seja Občinskega sveta Občine Cerkno. Svetniki so na seji med drugim soglasno sprejeli novo ceno pomoči na domu v času koronavirusa, pri čemer je razliko v ceni prevzela Občina Cerkno.

Donacije

Zaloge zaščitne opreme so se v času izrednih razmer hitro zmanjševale. Najprej so opremo prejeli izvajalci pomoči na domu in nekateri posamezniki, ki skrbijo za starejše sokrajanke in sokrajane. Za dodatne zaloge je Občinski štab Civilne zaščite dnevno pozival Upravo za zaščito in reševanje, a državne rezerve so bile primarno rezervirane za oskrbo zdravstvenih ustanov in domov starejših. Z dobrim sodelovanjem med občinami Cerkno, Idrija in Tolmin ter gospodarstvom pa smo našli nove možnosti za dobavo dezinfekcijskih sredstev in mask. Naše vsakodnevne skrbi so vsaj za nekaj časa z donacijami opreme zmanjšala lokalna podjetja in organizacije, med njimi Eta Cerkno, podjetje www.vrecke.net (Izdelava polietilenskih vrečk Mlakar Jožko, s. p.) iz Šebrelj, Hidria in FMR, Civilna zaščita Idrija in Prostovoljno gasilsko društvo Idrija.

novice_2020_covid_19_maske_cerkno_akcija_taborniki

Občina Cerkno se iskreno zahvaljuje vsem prostovoljkam in prostovoljcem ter podjetjem, organizacijam in občinam, ki so v času izrednih razmer izkazali veliko pripravljenost za pomoč, dialog in skupno iskanje rešitev za zagotavljanje varnosti in zdravja prebivalcev. Zahvaljuje se prav vsakemu posamezniku, ki je dosledno upošteval navodila in k temu spodbujal tudi druge. Dokazali smo, da znamo stopiti skupaj tudi v časih, ko se moramo držati vsak zase in tako zaščititi sebe, svoje bližnje, sosede, sokrajane in sodržavljane.

Ker še vedno ne vemo, kaj nam bo virus prinesel v prihodnosti, občanke in občane Cerknega prosimo, naj še naprej upoštevajo medsebojno razdaljo, dosledno izvajajo higienske ukrepe, si razkužujejo roke ter nosijo zaščitne maske in ostala zaščitna sredstva v skladu s priporočili državnih organov. V primeru zaostrovanja ukrepov bo Občina Cerkno ponovno aktivirala štab Civilne zaščite ter poskrbela za redno informiranje preko spletne strani www.cerkno.si in drugih medijev.

Bodite in ostanite zdravi!

 

 

 

***

Naslovna fotografija je simbolična. Vir fotografije: Gustavo Fring